Erişilebilirlik

Çocuklar için Büyüyen Ayakkabılar


Çocuklar için Büyüyen Ayakkabılar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Çocuklar, ayaklarına her zaman uyan yeni bir çift ayakkabıları olduğu için çok mutlu. Amerika’nın Idaho eyaletinde yaşayan bir sivil toplum gönüllüsünün geliştirdiği ayakkabılar, beş numara büyüyebiliyor ve çok dayanıklı bir malzemeden yapıldığı için uzun yıllar yıpranmıyor.

Ayakkabıları geliştiren Kenton Lee, ayakkabıların tabanının araba lastiği kadar sağlam olduğunu söylüyor.

Lee, geçmişte Kenya’da bir çocuk esirgeme kurumunda gönüllü olarak çalışmış. Ürünü geliştirme fikrinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle açıklıyor: “Bir gün, beyaz elbiseli küçük bir kız yanıma geldi. Ayakkabıları ayağına çok küçüktü. O kadar küçüktü ki, ön parmaklarına yer açmak için, ayakkabısının ucunu kesmek zorunda kalmıştı. İşte o gün, ayaklarla birlikte büyüyebilen bir ayakkabı tasarlansa ne kadar güzel olurdu diye düşündüm.”

Ancak Lee için, bu fikri hayata geçirmek kolay olmamış, ama çocuklara yardım etme amacı Lee'yi hep motive etmiş. 2009 yılında, Because International adlı örgütü kuran Lee, fikrini hayata geçirene kadar kendine yeni bir ayakkabı almama sözü vermiş. Hedefini kendisine sürekli hatırlamak için 5 yıl boyunca giydiği ayakkabıları ofisinde saklıyor.

Because International ve işbirliği yaptığı diğer örgütler, şimdiye kadar, 70 ülkeye 50 binden fazla ayakkabı göndermiş. Ayakkabının iki numarası var. Küçük olan, 4 ile 9 yaş, büyük olan ise 9 ile 14 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanmış.

Çok sayıda çocuğun sıhhi olmayan yerlerde yaşadığını hatırlatan Lee, yalın ayak gezen çocuklara, topraktan geçen hastalıklar ve parazitler bulaştığını söylüyor.

Lee, bir çift ayakkabının sadece hastalıklara karşı korumadığını aynı zamanda itibar anlamına geldiğini de sözlerine ekliyor. Lee’nin hedefiyse, dünyada ihtiyacı olan bütün çocuklara büyüyen ayakkabıları ulaştırabilmek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG