Erişilebilirlik

Çocuklar Geceleri Yataklarını Niye Islatıyor?


Çocuklar Geceleri Yataklarını Niye Islatıyor?
Çocuklar Geceleri Yataklarını Niye Islatıyor?

Çocuk doktorları ve psikologları yıllardır yatağı ıslatmak ve kafeinli içecek tüketmek arasında bağ olup olmadığını araştırıyor. Pediyatri dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma günümüzde daha fazla küçük çocuğun kafeinli içecek tükettiğini ortaya koyuyor. Araştırmanın bir de sürpriz sonucu var.



Çocukluk günlerinin en zevkli yanlarından biri de bir arkadaşın evine yatıya gitmektir. Çocuklar geç saate kadar uyumaz ve arkadaşlarıyla eğlenir. Ancak bu eğlence yatağını ıslatan çocuklar için utanç verici olabilir.

Psikolog William Warzak çocukların yatağı ıslatmasının anne babalar için de üzücü olduğunu söylüyor.

Bu hem bir sorun hem de masraf. Bazı anne babalara göre yatağı ıslatmak çocukluktan kurtulamamanın işareti. Oysa sorunun bir çok nedeni var.

Doktor Warzak bunu engellemenin bir yolunun uyku saati yaklaştıkça sıvı tüketimini azaltmak olduğunu söylüyor: "Kafein idrar üretimini arttıran bir madde. Biz anne babalara çocuklarına kafeinli içecek vermemelerini tavsiye ediyoruz."

Warzak kafein ve yatak ıslatma arasındaki bağı araştıran araştırman ekibinin başkanı. Araştırmanın sonuçları Warzak için de sürpriz olmuş: "Çocukların kafeinli içecek tüketmesiyle yatak ıslatma arasında önemli bir ilişki görmedik."

Araştırmaya yaşları 5 ile 12 arasında değişen 300 çocuk katılmış. Anne babalara çocuklarının günde ne kadar kafeinli içecek tükettiği sorulmuş. Çocukların yüzde 75’inin bu tür içecekler içtiği belirlenmiş. Yatağını ıslatanların çoğunun erkek çocuklar olduğu görülmüş.

Doktor Warzak çocuklar büyüdükçe tuvalete gitmek için yataktan kalkmayı öğrendiklerini söylüyor.

Warzak sorunun, bu çocukların vücudunun geceleri yeteri miktarda ADH hormonu salgılayamaması olduğunu söylüyor: "Gün içinde belli bir miktar ADH salgılarız. Geceleri bu hormonun salgılanması artar. Bu da idrar üretimini azaltır. Yatak ıslatan çocuklarda bu hormon az."

Doktor Warzak anne babalara çocuklarının ne yiyip içtiklerini izlemelerini tavsiye ediyor.

Bilimadamları kafeinin yetişkinler üzerindeki etkilerini biliyor ama çocuklar üzerindeki etkileri henüz yeterince bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG