Erişilebilirlik

Çocuk Mülteciler Avrupa’ya Göç Ediyor


Çocuk Mülteciler Avrupa’da Göç Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Son derece tehlikeli yollarla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteciler arasında yanlarında yetişkin olmayan kız ve erkek çocukları da var. Bazıları para kazanmaları için akrabaları tarafından yollanıyor. Diğerleri ise savaşlarda ya yetim kalmış ya da savaştan kaçmış.

Tehlikeli yolculuk sırasında en fazla travma geçiren mülteci çocuklar Sicilya’nın dağlarındaki eski bir çiftlik evinde barındırılıyor.

Birleşmiş Milletler bu çocukları “refakatsiz çocuk mülteci” olarak adlandırıyor. Burada yaşayan erkek çocukları Akdeniz’in ölümcül sularını tek başlarına aşmış.

Ali Hasan kış aylarında yolculuk etmiş. Geldiği gemide 15 kişinin öldüğünü söylüyor. Hasan, yolculukları sırasında arkadaşlarının kollarında öldüğünü, çok zor şartlardan geçtiklerini ve denizde yollarını kaybettiklerini dün gibi hatırladığını söylüyor.

Fildişi Sahili’nden gelen 17 yaşındaki Wata Ali çocukken yetim kalmış. Abisiyle beraber gezen Wata Ali önce Burkina Faso’da sonra da Libya’da iş aramış. Burada iç savaş yaşamlarını etkilemiş. Ali, çok çalışan abisinin bir gün geri gelmemesiyle, bir arkadaşıyla beraber İtalya’ya gitmek için para biriktirip gemiye bindiklerini söylüyor.

Daniele Cutugno Caltagirone’nin tepesindeki mülteci merkezinin müdürü. Caltagirone, Libya’da şiddete maruz kalmış çocukların İtalya’ya vardığında, ruhsal durumlarının çok kötü olduğunu söyledi. Orada ölüm tehlikesiyle yaşamak yerine hayatta kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu düşünerek son derece riskli bir deniz yolculuğuna atıldıklarını da sözlerine ekledi.

Birçok çocuk için Cutugno baba rolünde. Çocukların çok azı birsonraki adımlarının ne olacağını bilmese de, bazılarının futbolcu olmak istediğini söylüyor.

Hepsi Barcelona ya da Chelsea’de oynamayı hayat etse de herhangi bir iş bulmaktan da mutlu olacaklarını söylüyor.

Gambiya’dan gelen Shydou yardımlara müteşekkir olduğunu ancak yaşamına devam etmek istediğini söylüyor. Dört aydır kampta kalan Shydou, artık halkın arasına katılmak ve geleceğini şekillendirmek istediğini söylüyor.

Refakatsiz çocuk mülteci olmaları bu gençlerin Avrupa’da kalma şanslarını arttırıyor. Bu karar verilene kadar da bu tepenin başındaki ev onlara güvenlik ve uzun yolculuklarında bir nefes alma fırsatı sağlıyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG