Erişilebilirlik

Çoçuk Felcinin Kökünü Kurutma Çalışmaları


Çoçuk Felcinin Kökünü Kurutma Çalışmaları
Çoçuk Felcinin Kökünü Kurutma Çalışmaları

Çocuk felci salgınlarının hala görüldüğü dört ülkede başlatılan aşı kampanyaları devam ediyor. Kampanyalar başarılı olursa çocuk felcinin kökü kurutulmuş olacak. Milyonlarca kişinin sakat kalmasını önleyecek ve sayısız hayat kurtaracak olan kampanyanın arkasında 88 yaşında bir Avustralyalı var.



Pakistanlı Zak Ahmet, çocukken bir futbol takımının antrenörü olma hayali kurardı. 21 yaşında bu hayalin peşinden gitmek için Avustralya’ya taşındı. Ancak bir hafta sonra bütün hayatı değişti. Ahmet, “İki bacağımı da kıpırdatamıyordum. Doktorlar, bu durumdan kurtulabilmenin bir mucize olacağını söylüyordu. Tıp biliminde bu hastalığın tedavisi yoktu,” diyor. Zak Ahmet’e bazen öldürücü bile olabilen çocuk felci teşhisi kondu.

Soğuk algınlığı virüsü kadar kolay yayılabilen çocuk felci bir zamanlar dünyada yüzbinlerce kişiye bulaşan bir hastalıktı. 1950’li yıllarda başlatılan yoğun aşı kampanyaları sayesinde çocuk felcine Batı ülkelerinde artık rastlanmıyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocuklar, kısa süre öncesine kadar risk altındaydı.

Uluslararası bir örgüt, çocuk felcinin kökünü kurutmaya çalışıyor. Çocuk felcinin kökünü kurutma çalışmaları Avustralya’daki Nambour adlı bu küçük kasabada başladı. Sadece bir kişi günde yalnızca iki damla ilaçla çocukların bu hastalığa yakalanmasının önleneceğini görmüştü. 20 yıl sonra bu hayali gerçekleştirmek için sadece 3 yıl var. Rotary International’ın o zamanki başkanı Sir Clem Renouf, tüm dünyadaki Rotaryanleri, çocuk felcine son vermek için birleşip para toplamaya ve bu uğurda gönüllü çalışmaya çağırdı.

Renouf, “Reader’s Digest dergisinin bir sayısında Dünya Sağlık Örgütü’nün 100 milyon dolarla çiçek hastalığının kökünü kuruttuğunu okumuştum. Hayal gücüm hemen harekete geçti. Böyle bir kampanya başlatabileceğimizi düşündüm,” diye anlatıyor.

Rotary International örgütü, çocukların çocuk felcine karşı aşılanması için 120 milyon dolar toplama sözü vermişti. Ancak toplanan miktar 900 milyon doları aştı. Örgüt, çocuk felcinin kökünün kazınması için Dünya Sağlık Örgütü,
UNICEF, Amerika Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yanı sıra Bill ve Melinda Gates Vakfı’yla işbirliği yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 1988‘den beri 2 milyon çocuk, çocuk felcine karşı aşılandı.

Aşı kampanyası, çocuk felcinin görüldüğü dört ülke olan Pakistan, Afganistan, Hindistan ve Nijerya’da yoğunlaştırılıyor. Rotary örgütünün bu ülkelerdeki faaliyetlerinden sorumlu olan Jenny Horton, ”Ekiplerimiz kapı kapı dolaşıyor ve beş yaşın altındaki çocukları aşılamaya çalışıyor. Çok büyük bir kampanya. Sakatlıkların önlenmesinde bu programın etkisi de büyük olacak,” şeklinde konuşuyor.

Çocuk felci virüsünü kaptıktan bir hafta sonra bağışıklık sistemi hastalıkla mücadele için harekete geçen Zak Ahmet, yaşama dönmesinde çocukken aldığı aşının büyük rolü olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, çocuk felcine son vermeyi amaçlayan kampanya ilk başladığında bu hastalıktan günde bin çocuğun felce yakalandığını, bu yılda sayının şimdiye kadar 561 olduğunu bildiriyor. Jenny Horton, ”Bu hastalığı yeninceye kadar durmak yok. Çocukların sakat kaldığını görmek istemiyoruz. Her çocuğa aşı yetiştirmek çok önemli,” diyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG