Erişilebilirlik

Çocuğa Gözaltı Babaya Ceza


Hacı Çapan, 53 yaşında ve yıllardır Diyarbakır’ın Sur İlçesindeki Dörtyol bölgesinde ayakkabı boyacılığı yapıyor.
Hacı Çapan, 53 yaşında ve yıllardır Diyarbakır’ın Sur İlçesindeki Dörtyol bölgesinde ayakkabı boyacılığı yapıyor.

Diyarbakır’da babasının yanında ayakkabı boyacılığı yapan 15 yaşındaki Nurullah Çapan, yasadışı gösteriye katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcılık Çapan’ı serbest bıraktı ancak aile bu kez de para cezasına çarptırıldı. Baba Hacı Çapan’a Kabahatler Kanunu uyarınca 208 lira para cezası kesildi.

Hacı Çapan, 53 yaşında ve yıllardır Diyarbakır’ın Sur İlçesindeki Dörtyol bölgesinde ayakkabı boyacılığı yapıyor. Sur içinde Çapan’ı tanımayan yok gibi. Çapan’ın bugünlerde başı dertte. Nedeni ise 15 yaşındaki oğlu Nurullah’ın bir süre önce gözaltına alınması. Nurullah serbest kaldı ama sorun bitmedi. Bu kez Baba Çapan para cezası aldı.

Çapan, oğlunun yakalanarak serbest kalmasının ardından 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32 maddesi uyarınca 208 lira para cezasıyla cezalandırıldı. Çapan’a göre ortada ne oğlunun katıldığı bir eylem, ne de delil vardı. Oğlunun eyleme katılmış olması halinde serbest bırakılmayacağını söyleyen Çapan, “Saat 6’da eve geldiler, baskın yaptılar. 50’den fazla polis vardı. Bize çocuğumun eyleme katıldığını söylediler ama eyleme falan katılmamış. Çocuğu aldılar götürdüler, iki gün gözaltında kaldı. Savcılığa sevk ettiler, savcılık çocuğu bıraktı. Ne görüntü, ne başka bir delili buldu, serbest bıraktılar. Şimdi bana para cezası geldi. Çocuğum evdeydi eyleme falan katılmamış. Eylemin nerede olduğunu bilmiyorum” dedi.

Sekiz çocuk babası Çapan, ailesini ayakkabı boyacılığı yaparak geçindiriyor. Cezayı ödeyemeyeceğini ifade eden Çapan, “Ben kalp hastasıyım, eşim şeker hastası. Ben bu parayı nasıl vereyim? Bu kağıdı bana getiren bana diyor ki ‘Sen ne biçim evlat yetiştirmişsin?’ Çocuğum sabah benim yanıma gelir akşama kadar yanımda kalır. Ben kalp hastasıyım, tezgahımı taşıyamıyorum, bana gelip yardım ediyor. Biri adını vermiş, dediler ‘görüntüsü var’ dediler, savcılığa çıkardılar hiçbir şey çıkmadı, serbest bıraktılar. Onu bıraktılar bana 208 lira para cezası verdiler. Ben bu parayı nasıl vereyim? Ben hasta bir adamım. Vermezsem sonu ne olur bilmiyorum? Ne olsa da veremem” diye konuştu.

Çapan, baskın sırasında polisin eşine ve kızına hakaret ettiğini belirterek, mahkemeye suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. 25 Ağustos’ta tebliğ edilen karara 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. İtiraz edilmediği takdirde karar kesinleşecek. Çapan’ın cezalandırıldığı 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ‘Emre Aykırı Davranışlar’ı düzenleyen 32’nci maddesi şöyle” Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir”

Kanuna göre Çapan parayı ödemezse, ya yaklaşık 10 gün bir kamu kurumunda çalıştırılacak ya da hakkında haciz işlemi başlatılacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG