Erişilebilirlik

Clinton'un Kritik Çin Gezisi


ABD elçiliğine sığındığı bildirilen Çinli insan hakları eylemcisi Chen Guangcheng
ABD elçiliğine sığındığı bildirilen Çinli insan hakları eylemcisi Chen Guangcheng

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton üst düzeyde görüşmelerde bulunmak üzere Çin’e gitti. Görüşmelere ev hapsinden kaçan ve Amerikan büyükelçiliğine sığındığı önesürülen kör bir Çinli insan hakları eylemcisinin durumunun damgasını vurması bekleniyor.

Clinton, Pekin’e hareketinden önce yaptığı açıklamada Chen Guangchen’in durumuyla ilgili yorum yapmayı reddetti, insan hakları konularının Çin’le yapılacak ikili görüşmelerde zaten gündeme geleceğini hatırlattı.

Başkan Barack Obama da, Pazartesi günü gazetecilerin sorularını yanıtlarken Chen’in Amerika’nın koruması altında olduğu iddialarını doğrulamadı.

Çin’deki insan hakları ihlallerini yakından izleyen bir Amerikan örgütü, Chen’in Washington’un korumasında olduğunu, Çinli ve Amerikalı yetkililerin sorun konusunda görüşmeler yaptığını öne sürüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ChinaAid adlı örgütün başkanı Bob Fu, Chen’in güvende olduğunu, evine yakın bir yerde gizlendiğini, tek seçeneğinin de Amerika’ya kaçmak olduğunu söyledi. Fu, Chen’e yakın kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak, Çinli muhalifin ağabeyinin ve yeğeninin tutuklandığını, ailesinin de hala ev hapsinde tutulduğunu açıkladı.

Avukat ve insan hakları eylemcisi Chen Guangçen, Pekin hükümetinin sıkı doğum kontrol politikalarıyla ilgili istismarlarını belgeleyince 2006 yılında dört yıl hapisle cezalandırılmış, 2010 yılından itibaren de ev hapsine mahkum edilmişti. Yetkililer, Şandong ilindeki köyünden 22 Nisan’da kaçan kör eylemcinin kayıp olduğunu ancak geçen Perşembe günü öğrendi. Chen’in nerede olduğu bilinmese de bir arkadaşı, Çin polisi tarafından sıkı bir şekilde izlenen Amerikan büyükelçiliğine sığındığını iddia ediyor.

Chen geçen Cuma günü yayınladığı özel video mesajda, ev hapsinde tutulduğu bir buçuk yıl boyunca kendisine ve ailesine yapılan zulmü anlattı. Çinli muhalif ayrıca Başbakan Wen Jiabao’dan ülkedeki insan hakları ihlallerini soruşturmasını istedi.

XS
SM
MD
LG