Erişilebilirlik

Clinton'dan Esad'a Sert Eleştiriler


Clinton'dan Esad'a Sert Eleştiriler
Clinton'dan Esad'a Sert Eleştiriler

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sistematik biçimde Arap Birliği planının tüm maddelerini ihlal ettiğini söyledi. Clinton, Amerika’nın tüm Ortadoğu’da, hiçbir çekince koymadan, demokratik reformları desteklediğini vurguladı.

Washington’da Ulusal Demokrasi Enstitüsü’nde Pazartesi günü konuşan Clinton, Amerika’nın geçmişte reformlar konusunda yeterince ısrarlı olmadığını, Ortadoğu’daki otokrat yönetimlerin aşırı hareketleri önlemenin tek yolu olduğu yolundaki inancı desteklediğini kabul etti.

Clinton konuşmasına, “Amerika artık, reformlarla, siyasi huzursuzluklar arasında yapılması gereken asıl tercihi biliyor” diyerek devam etti.

Dışişleri Bakanı, “Gerçek şu ki, Ortadoğu’da bugün istikrarsızlığın temel nedeni, değişim isteği değil, değişmemekte ısrar etmektir. Bu, özellikle barışçı göstericilerin bastırılması nedeniyle binlerce kişinin sokaklara döküldüğü ve hatta sınır ötesine geçtiği Suriye için geçerli. Bu, halkının hak ve özgürlüklerini kısıtlayan ve demokrasi vaatlerini yerine getirmeyen Ali Abdullah Salih’in başkanlığındaki Yemen için geçerli. Ve de Mısır için geçerli,” dedi.

Bakan, eğer Mısır’da iktidar, seçimle işbaşına gelmemiş yetkililerin elinde kalmaya devam ederse, bu ülkenin tarihi bir fırsatı kaçıracağını ve ilerisi için bunun huzursuzluğun temelini oluşturacağını kaydetti.

Ancak Clinton en sert eleştirilerini Suriye liderine yöneltti. Clinton, geçen hafta kabul ettiği Arap Birliği planının maddelerini ihlal ettiği için eleştirdiği Esad hakkında şunları söyledi: “Esad, sistematik olarak temel talepleri çiğnedi. Gözaltındakilerin tümünü serbest bırakmadı. Gazetecilere ve Arap Birliği gözlemcilerine serbestçe çalışma izni vermedi. Şiddeti kesinlikle sona erdirmedi. Aksine, rejim, Humus gibi kentlerde sivillere yönelik şiddeti daha da artırdı. Esad şimdilik değişimi erteleyebilir, ama halkının meşru haklarını sonsuza kadar ihlal edemez.”

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye lideri Esad’a görevi bırakması çağrısını yineledi ve Esad bu adımı atıncaya kadar, Amerika’nın ve dünya kamuoyunun Şam rejimine yönelik baskılarını artırarak sürdüreceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG