Erişilebilirlik

Clinton ve Trump Parti Anketlerinde Önde


Hillary Clinton ve Donald Trump
Hillary Clinton ve Donald Trump

Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili seçmenler arasında yürütülen son kamuoyu yoklaması, 2016 seçimleri için yarışan Başkan aday adaylarından Hillary Clinton’u Demokrat, emlak devi Donald Trump’ı da Cumhuriyetçi seçmenin tercihi olarak ortaya koyuyor.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan son kamuoyu yoklaması, sivri dilli bir aday olarak ortaya çıkan Trump’a Cumhuriyetçi Partili seçmenin verdiği desteği yüzde 25 olarak gösteriyor. Trump’ı yüzde 17’yle eski beyin cerrahı Ben Carson ve yüzde 12’yle Hewlett Packard şirketinin eski genel müdürü Carly Fiorina izliyor.

Demokrat Partiler arasındaysa yüzde 43’le eski Dışişleri Bakanı ve eski First Lady Hillary Clinton önde. Clinton’u yüzde 25’le Vermont Senatörü ve sosyalist aday Bernie Sanders, yüzde 18’le de henüz adaylığını resmen açıklamamış olan Başkan Yardımcısı Joe Biden izliyor.

Adaylar karşıt partilerden ikili olarak karşılaştırıldığındaysa, Demokrat Partili Hillary Clinton seçimlerin yarın yapılması durumunda Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump’a karşı kıl payı üstünlük sağlıyor. Ancak Clinton, Cumhuriyetçi Parti anketlerinin gerisinde kalan Ben Carson, Jeb Bush ya da Carly Fiorina’yla seçimlere girmesi durumundaysa bu adaylara kaybediyor.

Bu sonuçların ardında yatan etken, Clinton ve Trump’ın dürüstlük ve güvenilirlik konusunda seçmenden en kötü not alması. Clinton’un 2009 ve 2013 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde resmi yazışmalarını özel e-posta adresi üzerinden yürütmesi ve ulusal güvenlik önceliklerini göz ardı etmesi, kendisine puan kaybettirdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin anketlerde önde giden üç adayının daha önce seçimle bir göreve gelmemiş olmaları bir artı puan oldu. Cumhuriyetçi seçmenler tercihlerini siyasetçilerden değil, ama bu alanda tecrübesi olmayan kişilerden yana kullanıyor.

Quinnipiac Üniversitesi anketinde ağabeyi sekiz, babası da dört yıl başkanlık yapan eski Florida Valisi Jeb Bush da Cumhuriyetç seçmenin yüzde 10 desteğini aldı. Florida Senatörü Marco Rubio yüzde 9 destek alırken, diğer 10 Cumhuriyetçi Başkan adayı yüzde 7’nin altında kaldı.

Emlak devi Donald Trump, özellikle Washington siyaseti karşıtı mesajları ve ülkedeki 11 milyon kaçak yabancının sınır dışı edilmesi çağrılarıyla destek topluyor. Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 29’u, parti adaylığını kazanması durumunda bile Trump’a asla oy vermeyeceklerini söylüyor.

Normalde iki partili seçim sistemi olan Amerika’da partilerin aday adayları arasındaki yarışları tercih edilmeyen bir aday bile kazansa, seçmenler parti bütünlüğünü bozmamak adına Başkan seçimlerinde bu adayı destekliyor. Trump’ın parti adaylığını kazanması durumunda, Cumhuriyetçi seçmenin yüzde 30’unun sandığa gitmemeyi ya da diğer adaya oy vermeyi tercih etmesi, Demokrat Parti’ye şimdiden önemli bir üstünlük sağlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG