Erişilebilirlik

Clinton ve İran ile Diyalog


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçenlerde Washington’da yaptığı konuşmada Başkan Barack Obama tarafından geliştirilen ve uzun yıllar üst düzeyde diplomatik temasın bulunmadığı İran ile doğrudan diyalog amaçlayan politikanın İran’lı liderleri kesin bir tercihle karşıkarşıya bıraktığını söyledi.

Clinton “İran’a uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini, böyle yaparsa normal ilişki kurmanın yararlarını göreceklerini, yapmazsa artan bir tecrit ve bunun acı sonuçları ile karşılacağını ilettik” dedi.

Dışişleri Bakanı Clinton, İran hükümetinin Amerika’nın diyalog önerisine olumlu yanıt vermemesinin, İranlı liderleri herzamanki bahanelerinin arkasına saklanamaz hale getirdiğini söyledi.

Clinton” Dünya, çıkmazdan Amerika’nın değil İran’ın sorumlu olduğunu gördü. İran’ın gizli nükleer tesisleri, silahsızlanma konusundaki yükümlülüklerini sürekli ihlal etmesi, uranyum zenginleştirme faaliyetleri birçok ülkenin nihayet Tahran’ın niyetleri konusunda ciddi kaygı duymalarına yolaçtı. Ve şimdi İranlı liderlere tutum değiştirmeleri için baskı yapılması konusunda giderek güçlenen bir uluslararası görüşbirliği var” şeklinde konuştu.

Amerika halen BM’deki ortaklarıyla Güvenlik Konseyinden yeni bir yaptırım kararı çıkartılması için çalışıyor. Bakan Clinton” Bu, İranlı liderlere uzlaşmaz tutumlarının ciddi sonuçları olacağını gösterecektir. Amacımız hafifçe dokunan değil gerçekten ısıran yaptırımlar uygulamaktır” dedi.

Dışişleri Bakanı Clinton” Uygun yaptırımların çıkartılması zaman alacaktır ama çabalarımızın desteklenmesi konusunda en geniş desteğin kazanılması için zaman denemeye değer bir yatırımdır. Ancak İran’ın nükleer silah sahibi olmasını önleme kararlılığımızdan asla ödün vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG