Erişilebilirlik

Clinton ve Davutoğlu: ‘Suriye Halkını Destekliyoruz’


Clinton ve Davutoğlu: ‘Suriye Halkını Destekliyoruz’
Clinton ve Davutoğlu: ‘Suriye Halkını Destekliyoruz’

Washington'da biraraya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suriye ve İran konularını değerlendirdi

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Suriye halkını desteklediklerini” yineledi. Dışişleri Bakanı Clinton, “Biz Suriye halkının yanındayız ve barışçı bir çözüm arıyoruz,” derken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Mücadelelerinde Suriye halkını savunmaya devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

Görüşme Suriye Ağırlıklı

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Clinton ve Davutoğlu’nun görüşmesi Suriye ağırlıklıydı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, basın toplantısında, “Suriye rejiminin ülke çapında şiddet olaylarını tırmandırmasının kınanacak bir şey olduğunu” söyledi. Clinton, “Biz Suriye halkının yanındayız ve barışçı bir çözüm arıyoruz,” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Amerika ve Türkiye, Suriye rejiminin insanların öldürülmesine son vermesi, kentlerden askeri birliklerini çekmesi, gözlemcilerle gazetecilerin girişine izin vermesi, siyasi tutukluları serbest bırakması ve muhalefetle görüşerek içten ve samimi bir demokratik değişim sürecini başlatması çağrısını tekrarlıyor,” diye konuştu. Clinton, Amerika’nın Arap Birliği’nin girişimlerini desteklediklerini ve ‘Suriye’nin Dostları Grubu’na katılma arzusunda olduklarını söyledi.

Clinton, “Şiddet olaylarına son vermesi için rejim üzerindeki diplomatik baskıyı arttıracağız; yaptırımları güçlendireceğiz ve uluslararası toplumu Esad rejiminin yaptıklarını kınaması yönünde birleştireceğiz,” dedi. Clinton, hem Suriye içinde hem de dışında muhalefete açılımda bulunacaklarını da kaydetti. Amerikalı bakan, Suriye’deki olaylar nedeniyle acı çekenlerin insani ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye’yle çalışacaklarını vurguladı, tıbbi ve diğer yardım malzemelerinin Suriyelilere ulaştırılması için yardım kuruluşlarına desteğin arttırılacağını kaydetti. “Suriye halkının devlet baskısından, terörden ve şiddetli aşırıcılıktan uzak özgür bir hükümeti hak ettiğini” anlatan ABD Dışişleri Bakanı, “kimsenin Suriye’de bir iç savaşın yaşandığını görmek istemediğini” söyledi ve Suriye’nin Dostları Grubu toplantısında Esad rejiminin ikna edilmesinin yollarının ele alınacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Tunus’ta yapılacak Suriye’nin Dostları Grubu toplantısının önemine vurgu yaptı. Davutoğlu, Tunus’taki toplantının “Suriye halkıyla dayanışma gösterilmesi, Suriye rejimine şiddet içeren bu politikaları devam ettiremeyecekleri mesajının verilmesi açısından önemli uluslararası bir platform oluşturacağını” söyledi.

Ortadoğu’da tarihi bir değişim sürecinin başladığını anlatan Davutoğlu, Suriye halkının da bu süreçten yararlanmayı, yeni demokratik bir ortamı hak ettiğini söyledi. Davutoğlu Suriye’de acı çekenlere insani yardımın ulaştırılması gerektiğini vurguladı ve Clinton’la bu konuda mutabık olduklarını söyledi.

“Diplomatik, Siyasi, İnsani” Çözüm Arayışı


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki krize çözüm arayışının diplomatik, siyasi ve insani bazda olduğunu söyledi. Bir gazetecinin sorusu üzerine Davutoğlu askeri çözümlere gerek kalmamasını temenni ettiklerini kaydetti. Davutoğlu, “Beklenmedik durumlara karşı planlara ihtiyaç olmayacağını umuyoruz,” dedi ve devamla şöyle konuştu: “Atılacak diplomatik ve insani adımları konuşuyoruz. Diğer senaryolar konusunda umarım bunlara gerek kalmaz. Ancak tabii ki beklenmedik olayları da göz önünde bulundurmamız lazım,” dedi.


Clinton ve Davutoğlu İran’ı da Konuştu

İki bakan nükleer programı nedeniyle İran’la Batı ülkeleri arasındaki gerginliği de değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “İran’ın barışçı nükleer enerji hakkı olduğunu tanıyoruz. Ancak İran’ın uluslararası yükümlülüklerini de yerine getirmesi gerekiyor,” dedi. Amerikalı bakan, İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek için yaptırım uyguladıklarını ancak Tahran rejimiyle masaya oturmaya da hazır olduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bölgede askeri nükleer kapasiteye karşı olduklarını vurguladı, tüm dünyada nükleer silahsızlanmayı desteklediklerini söyledi, ancak bunun yanında barışçı nükleer teknolojinin sınırlandırılmasına da karşı olduklarını belirtti. Davutoğlu, şöyle konuştu: “İran nükleer teknolojisinin askeri boyutu olmadığını garanti etmeli, ancak aynı zamanda barışçı nükleer teknolojiye sahip olma hakkı İran dahil her ülkeye verilmeli.”

Türkiye’nin bu krizin aşılması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “güçlü siyasi iradenin ve iyi niyetin olduğu, sonuç odaklı bir sürecin başlaması” çağrısında bulundu ve kriz aşılana kadar müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

‘Türk-Amerikan İlişkileri Küresel Anlamda Değerlendirilmeli’

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türk-Amerikan ilişkilerini sadece ikili ilişkiler bağlamında değil, bölgesel ve küresel anlamda da değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Clinton şöyle konuştu: “Transatlantik savunma ve istikrar konularında NATO müttefikleri; PKK’dan el Kaide’ye kadar terörle mücadele konularında birlikte duran ortaklar, ayrıca ticaret ve yatırım yaparak karşılıklı kalkınmamız için birlikte çalışan ekonomik ortaklar olarak omuz omuza duruyoruz.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye’nin Amerika’yla özel ilişkilere sahip olduğunu ve bütün krizlerin çözümüne olumlu yönde katkıda bulunmak istediğini söyledi.

‘Karar Amerika’nın Olsaydı, Türkiye Çoktan AB Üyesi Olurdu’

Basın toplantısında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği de gündeme geldi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olmasına destek verdiklerini yineledi, bunun hem Türkiye’nin hem Avrupa’nın çıkarına olduğunu söyledi. Clinton bu konuda iyimser olduğunu da belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye’nin bütün olumsuzluklara rağmen üyelik arzusunda olduğunu yineledi. Davutoğlu, Türkiye'nin Amerika’nın bu konuda verdiği destekten ötürü müteşekkir olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “Bu üyelik sürecinde verdikleri destekten dolayı Amerika’ya minnettarız, ancak elbette bunun kararını Amerika vermeyecek. Ancak Amerika bu konuda karar verebilseydi, eminim Türkiye çoktan Avrupa Birliği üyesi olurdu.”

Pentagon: ‘Ortak Güvenlik Çıkarlarımızı Değerlendirdik’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington temasları kapsamında bugün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon ve ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’yla da görüştü.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Panetta - Davutoğlu görüşmesinde Suriye ve Afganistan dahil olmak üzere “ortak güvenlik çıkarları” değerlendirildi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, “Savunma Bakanı Panetta, Türkiye’nin NATO füze savunma sistemi radarına ev sahipliği yaparak ittifaka katkılarından dolayı Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na teşekkür etti,” dedi.

XS
SM
MD
LG