Erişilebilirlik

Clinton: 'Trump Başkanlık Vasıflarına Sahip Değil'


Hillary Clinton San Diego'daki konuşmasında
Hillary Clinton San Diego'daki konuşmasında

Demokrat Parti’de Başkan adaylığı neredeyse kesinleşmiş olan Hillary Clinton, yaptığı dış politika konuşmasında Cumhuriyetçi Parti’nin önde giden aday adayı Donald Trump’ı sert bir şekilde eleştirdi, Trump’ın hem "tehlikeli bir şekilde tutarsız" hem de vasıfsız olduğunu savundu.

California eyaletine bağlı San Diego’da konuşan Clinton, Cumhuriyetçi Parti’nin milyarder emlakçı adayı hakkında, “Dengesiz ve sağı solu belli olmayan biri, bilgi, istikrar ve sonsuz sorumluluk gerektiren bir mevkie uygun değil” şeklinde konuştu. Clinton, Trump’ın “nükleer füze fırlatma kodlarına erişim verilmemesi gereken bir kişi” olduğunu savundu.

“Trump Amerika’yı ve dünyayı anlamıyor” diye konuşan eski Dışişleri Bakanı, Cumhuriyetçi adayın alıngan yapısının Amerika’yı savaşa sokabileceği uyarısında bulundu. Hillary Clinton "Donald Trump'ın seçilmesinin "tarihi bir hata" olacağını savundu.

Clinton’un dış politika konuşmasında Trump’ı sert bir şekilde eleştirmesi bekleniyordu. Donald Trump da buna yanıt vermekte gecikmedi ve Twitter’dan yaptığı açıklamada, Clinton’u yalancılıkla, dış politika görüşünü kasıtlı olarak yanlış yansıtmakla suçladı. Trump, Clinton'un dış politika değil, siyasi bir konuşma yaptığını söyledi.

Hillary Clinton konuşmasında, eski First Lady, senatör ve dışişleri bakanı olarak yaşadığı deneyimleri ortaya koydu, başkan seçilmesi durumunda ülkenin ihtiyaç duyduğu istikrarlı bir dış politika izleyeceğini söyledi.

Son dönemde ulusal kamuoyu yoklamalarında terör, Amerikalılar’ın en çok kaygı duyduğu konu haline gelmiş durumda. Clinton da dış politika konulu konuşmasında Trump’ı en fazla bu konuda hedef almaya çalıştı.

Donald Trump daha önceki açıklamalarında Müslümanlar’ın Amerika’ya girişinin geçici olarak yasaklanması çağrısında bulunmuş, “duyarsız göçmenlik politikaları” uygulandığı iddiasıyla, radikallerin Amerika’ya girişinin engellenmesi gerektiğini öne sürmüştü.

Trump ayrıca terörle mücadele çerçevesinde, terör zanlılarının ailelerine işkence yapma ve gerekirse öldürülmelerini bile savunmuştu.

Ancak Clinton, Trump’ın başkan olması durumunda bunun IŞİD’in davasını daha da güçlendireceğini savundu. Donald Trump’ın IŞİD gibi bir terör örgütünün Suriye gibi bir ülkeyi işgal altında bulundurmasına önce izin verdiği, ardından o ülkeye binlerce Amerikan askeri göndermeyi önerdiği, daha sonra da o ülkeyi nükleer bombayla vurma gibi birbirinden çelişkili açıklamalar yaptığını hatırlatan Clinton, Cumhuriyetçi rakibinin başkan olması durumunda IŞİD’in güçleneceğini, Amerika’nın da bölgedeki müttefiklerini kaybedeceğini savundu.

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ayrıca, Donald Trump’ın NATO, Rusya, Kuzey Kore ve iklim değişikliği gibi konulardaki açıklamalarını da eleştirdi, “Donald amacına ulaşırsa, Kremlin’de kutlama olur. Buna izin veremeyiz” diye konuştu.

Trump’ın Twitter’daki yazılarıyla da alay eden Hillary Clinton, Cumhuriyetçi adayın bu mesajların çok azını kendisinin yazmış olabileceğini iddia etti.

Trump ise buna yine Twitter’dan yanıt vermekte gecikmedi ve “Hillary Clinton’dan kötü performans. Beceriksiz bir şekilde teleprompterden okuyor. Hiç de bir başkanı andırmıyor” diye yazdı.

California eyaleti önümüzdeki salı günü ülkenin en kritik önseçimlerinden birine hazırlanıyor. Ülkenin en kalabalık Demokrat Partili seçmenine sahip eyalet, Hillary Clinton’un başkan adaylığını kesinleştirme şansına sahip. Ancak aynı partili rakibi Bernie Sanders, adaylığını garantileyecek delege sayısı açısından umutsuz denebilecek kadar geride kalsa da, California’da ısrarlı bir kampanya yürütmeye devam ediyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan uzmanlar eski Dışişleri Bakanı ve Demokrat Parti’nin başkan aday adayı Hillary Clinton’un yaptığı dış politika konuşmasının, zaten kararını belirlemiş olan seçmenin düşüncesini değiştirmesini beklemediklerini söyledi. Bununla birlikte bakanlık döneminde yaşanan e-posta skandalı ve 2012’deki Bingazi olayları yüzünden başı dertten kurtulmayan Hillary Clinton, önümüzdeki günlerde dikkatleri en azından farklı yöne çekmeyi başarmış görünüyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı'ndan Trump'a destek

Bu arada Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Paul Ryan, parti başkan adaylığı neredeyse kesinleşen Donald Trump'ı resmen destekleyeceğini açıkladı. Eski Başkan Yardımcısı adayı ve Wisconsin milletvekili Ryan, Kasım ayı seçimleri öncesinde bölünen partisini birleştirme çabası içine girdi.

Paul Ryan geçen ay tartışmalı aday Trump'ı desteklemeye hazır olmadığını açıklamıştı. Milyarder emlakçının görüşleri, özellikle ticaret, dış politika ve birçok diğer konuda Cumhuriyetçi Parti'nin geleneksel görüşleriyle çakışıyor.

Ryan ve Trump Mayıs ayı ortalarında Washington'da bir araya gelmişti.

Wisconsin'de bir yerel gazetede çıkan köşe yazısında Ryan, Trump'la birkaç görüşme yaptığını ve kendisine güveninin arttığını açıkladı. Ryan ayrıca, "anlaşmazlık yaşadığı konulardan daha çok konuda Trump'la uzlaştıklarını" da belirtti.

VOA Flaş Haber 3 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG