Erişilebilirlik

Clinton: 'Taleban Militanları Amerikan Askeri Varlığına Direnemeyecek'


Clinton: 'Taleban Militanları Amerikan Askeri Varlığına Direnemeyecek'
Clinton: 'Taleban Militanları Amerikan Askeri Varlığına Direnemeyecek'

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Taleban’ın önünde iki seçenek olduğunu söyledi. Clinton, “Taleban ya şiddeti kınayıp El Kaide ile bağlarını koparır ya da uluslararası toplumun ortak düşmanı olarak bunun sonuçlarına katlanır.” dedi. Clinton Taleban militanlarının Amerikan askeri varlığına direnemeyeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı bu açıklamaları New York’ta Amerika’nın Afganistan ve Pakistan politikalarının değerlendirileceği bir toplantıda yaptı.

Asya Topluluğu’na yaptığı konuşmada Clinton, Amerika’nın Afganistan’da el Kaide ve Taleban’a karşı askeri bir strateji izlediğini; bunun yanında Afganistan ve Pakistan hükümetlerinin ve ekonomilerinin güçlendirilmesi için sivil bir girişim başlattığını ve ihtilafa son verilmesi için diplomatik görüşmeleri teşvik ettiğini anlattı.

Clinton, Amerikan yönetiminin şiddeti reddeden Taleban unsurlarıyla uzlaşma çabalarını desteklediğini kaydetti. Pakistan’ın da bu sürecin bir parçası olması gerektiğini söyleyen Clinton, Taleban’ın Pakistan toprakların konuşlanmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Başkan Barack Obama, Amerikan askerlerinin şartlı olarak Temmuz ayında çekilmeye başlanmasını; çekilme işlemlerinin 2014 yılına kadar tamamlanmasını kararlaştırmıştı. Dışişleri Bakanı Clinton da Afgan hükümetinin güvenlik sorumluluğunu devralması gerektiğini yineledi.

Bu arada, Clinton Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Marc Grossman’ın Afganistan Pakistan özel temsilcisi olarak atandığını resmen açıkladı. Uzun yıllar Türkiye’de bulunmuş olan Grossman, Aralık ayında ölen eski özel temsilci Richard Holbrooke’un yerine geçiyor.

XS
SM
MD
LG