Erişilebilirlik

Clinton-Sanders Mücadelesi Kızışıyor


Clinton-Sanders Mücadelesi Kızışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Demokrat Parti’nin Başkan adaylarının dün akşam katıldığı televizyon tartışması, öncekilere göre görülmedik oranda sert atışmalara sahne oldu. CNN televizyonunun sunduğu tartışma, iki adayın da yabancı olmadığı New York kentinin Brooklyn semtinde yapıldı.

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın katıldığı tartışma gelecek hafta New York’ta yapılacak kritik önseçimler öncesinde oldukça önemliydi. Clinton geçmişte bu eyaleti Senato’da iki dönem temsil etmişti. 74 yaşındaki Vermont Senatörü Sanders ise, doğma büyüme bir Brooklynli.

Clinton ve Sanders, birbirlerini önceki açıklamalarından dolayı sert bir şekilde eleştirdi. Sanders, birkaç hafta önce Clinton’un başkan olabilecek özelliklere sahip olmadığını savunmuştu. Vermont senatörü, son tartışmada Clinton’un bu özelliklere sahip olduğunu kabullendi, ama bu kez de kararlarını eleştirdi. Bernie Sanders, Hillary Clinton’un senatörken Irak savaşına onay verdiğini ve Wall Street Bankaları’ndan kampanya ödeneği aldığını söyledi.

Sanders’ı kendisi hakkında yalanlar üretmekle suçlayan Clinton, New Yorklular’ın kendisini iki kez senatör seçtiğini, Başkan Barack Obama’nın da kendisini dışişleri bakanı yaptığını hatırlattı. Kendisinin karar verme yeteneğine sahip olduğunu vurgulayan Clinton, Sanders’ın ise dış politika konusunda zayıf olduğunu savundu.

Hillary Clinton, Wall Street bankalarından büyük kampanya yardımları aldığı yönündeki Sanders’ın argümanını “uydurma” diye niteledi.

Bununla birlikte iki aday da bankaların çok fazla büyüdüğünü ve bölünmesi gerektiği konusunda görüş birliği sergilerken, asgari ücretin yükseltilmesi konusunda bağrışmaya varan düzeyde sert tartışmaya girdi.

Hem Clinton, hem Sanders’ın Amerika’nın en yüksek delege sayısına sahip eyaletlerinden biri olan New York’ta önemli sayıda destekçisi bulunuyor. Ancak son kamuoyu yoklamaları, salı günkü önseçimler öncesinde Clinton’un Sanders’ın yüzde 17 önünde olduğunu gösteriyor. Clinton ayrıca delege sayısı açısından da ülke genelinde Sanders’ın önünde.

Son sekiz önseçimin yedisini kazanan 74 yaşındaki Bernie Sanders, özellikle genç kesimden ve azınlıklardan destek alıyor ve bu ivmeyi korumayı umuyor. Ancak Clinton’un sonraki önseçimlerin yapılacağı New York ve Pennsylvania eyaletlerindeki desteği Sanders’dan daha fazla.

Demokrat Parti, nihai başkan adayının belirleneceği kurultayını Temmuz ayı sonunda Philadelphia kentinde yapacak.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG