Erişilebilirlik

'Obama Yönetimi Küresel Sağlık Programına Verdiği Desteği Arttırıyor'


Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Obama Yönetimi’nin Amerika’nın küresel sağlık programlarına verdiği desteği arttırmayı planladığını açıkladı. Ancak Clinton, programlardan yararlanacak ülkelerden de eşit miktarda katkı beklediklerini söyledi.


Dışişleri Bakanı Clinton, Obama Yönetimi’nin geçen yıl Mayıs ayında başlattığı Küresel Sağlık Girişimi çerçevesinde HIV ve AIDS hastalığı, sıtma ve çocuk ölümleriyle mücadele için 63 milyar dolarlık fon ayıracağını tekrarladı.

Ancak Clinton, Amerikan halkının yüksek işsizlik oranı ve ekonomik gerilemenin diğer etkileriyle hala mücadele ettiğini belirterek fondan yararlanacak ülkelerin de kamu sağlığı konusunda aynı taahhütte bulunmalarını istedi.

Clinton, ”Amerika, parasını, zamanını ve uzmanlığını başka ülkelerdeki sağlık koşullarını geliştirmek için kullanmaya hazır. Ancak bu ülkelerin hükümetlerinden de insan kaynaklarını hizmete sunmalarını ve mümkün olduğu kadar mali destek vermelerini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Clinton, Güney Afrikalı eski liderleri, HIV virüsü ve AIDS hastalığı arasındaki bağlantıyı inkar ettikleri gerekçesiyle eleştirdi. Bakan Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın dünyada HIV salgınının en yaygın görüldüğü ülkesinde yürüttüğü mücadeleyi övdü. Clinton, ”Liderlik çok önemli. Güney Afrika’da liderler yıllarca HIV ve AIDS hakkındaki gerçekleri kabul etmedi. Bu nedenle Güney Afrika’da AIDS salgını patlak verdi. Dünyada en çok HIV virüsü taşıyıcısı, Güney Afrika’da. Devlet Başkanı Zuma bu durumu değiştirmeye çalışıyor.” dedi.

Clinton, Washington’da partiler arasındaki siyasi çatışmalara rağmen uluslararası sağlık yardımı konusunun partilerüstü olduğunu söyledi ve Bush yönetiminin HIV, AIDS ve sıtmayla mücadele amacıyla başlattığı çabaları
övdü.

Clinton, Küresel Sağlık Girişimi’nin, aile planlaması ve anne sağlığı gibi konulara ağırlık verilerek Bush Yönetimi’nin başlattığı çabalar üzerine inşa edileceğini söyledi ve şöyle devam etti: ”Aile planlaması, günümüz dünyasının maliyeti en düşük kamu sağlığı girişimlerinden biri. Aile planlaması sayesinde doğumlar arasındaki süre uzatılarak anne ve çocuk ölümlerinin önüne geçiliyor, kadınların en sağlıklı yaşlarında çocuk sahibi olmaları teşvik ediliyor ve kürtajın yol açtığı ölümler azaltılıyor.”

Dışişleri Bakanı Clinton, Amerika’dan yardım alacak ülkeleri, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesini yasaklayan yeni yasalar çıkarmaya ya da mevcut yasaları uygulamaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG