Erişilebilirlik

Clinton 'Küçük Adımlarla' Adaylığa Yaklaşıyor


Clinton 'Küçük Adımlarla' Adaylığa Yaklaşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Demokrat Partili aday adaylarından Hillary Clinton, dün Kentucky’de yapılan önseçimleri rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın kıl payı önünde kapatarak, parti adaylığına bir adım daha yaklaştı.

Eski Dışişleri Bakanı Clinton, Kentucky önseçimlerini Sanders’ın yalnızca 2 bin oy önünde bitirdi. Clinton süperdelegelerin desteğiyle birlikte 2294 delegenin desteğine sahip. Hillary Clinton’un 100’ün altında delege kazanması temmuz ayında yapılacak Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’ndan önce parti adaylığını garantileyebilir.

Dün Oregon eyaletindeki önseçimi kazanmayı başaran Sanders ise 1523 delegeye sahip ve yarışı Clinton’ın önünde bitirmesi için kalan delegelerin yüzde 85’ini toplaması gerekiyor. Ancak Vermont Senatörü matematiksel olarak imkansız hale gelen bu duruma rağmen son ana kadar yarışta kalarak siyasi ağırlığını korumaya çalışıyor. Sanders bir tek kendi eyaletinde önseçimi Clinton’un farklı önünde bitirmeyi başarmıştı.

Demokrat Parti’nin sonraki önseçimlerinin 4 Haziran’da Virgin Adaları ve 5 Haziran’da da Puerto Rico’da yapılması bekleniyor. Amerika’ya ait bu bölgelerden çıkacak delege sayısı Clinton’a adaylığı kazandırmaya yetmeyebilir, ancak 7 Haziran’da altı eyalette yapılacak önseçimlerdeki mevcut delege sayısı bunu Clinton’a fazlasıyla sağlayabilecek durumda. Bu eyaletlerse California, Montana, New Jersey, New Mexico, Kuzey ve Güney Dakota.

Vermont Senatörü son ana kadar Demokrat Parti yarışında kalmaya kararlı
Vermont Senatörü son ana kadar Demokrat Parti yarışında kalmaya kararlı

Artık Hillary Clinton’un Kasım ayındaki Başkan seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump’la mücadele etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Dün Oregon önseçimlerini kazanan Trump partisinin tek adayı kalmasına rağmen bugüne kadar kazandığı delege sayısı 1175’i buldu. Trump delege salt çoğunluğunun hala altında da kalsa, yarıştan çekilen diğer aday adaylarıyla arasındaki farkı açmış durumda.

NBC televizyonu tarafından yapılan son kamuoyu yoklaması yarın seçim olması durumunda Clinton’u az farkla Trump’ın önünde gösteriyor. Anket sonuçlarına göre Clinton oyların yüzde 48, Trump ise yüzde 45îni alıyor.

Son günlerde yapılan bir dizi kamuoyu yoklamasının ortalaması, Clinton’u Trump’ın yüzde 6 önünde gösteriyor. Hatta Sanders’la Trump karşılaştırıldığında bile, Vermont Senatörü’ne verilen destek milyarder emlakçının yüzde 13 önünde bulunuyor.

Bu arada Hillary Clinton’ın seçimleri kazanması durumunda eşi, eski Başkan Bill Clinton’u ekonomi danışmanı olarak görevlendirebileceği bildiriliyor. Hillary Clinton, başkanlık tecrübesinden dolayı eşini “ekonomiyi yeniden canlandırmakla görevlendireceğini” açıklamıştı. Ancak bu durum eski başkanın kabinede görev alması anlamına gelmiyor. Amerikan yasaları akrabaların federal görevlere atanmasını yasaklıyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump kamuoyu yoklamalarında Demokrat Parti'nin ikinci adayı Bernie Sanders'ın bile gerisinde
Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump kamuoyu yoklamalarında Demokrat Parti'nin ikinci adayı Bernie Sanders'ın bile gerisinde

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG