Erişilebilirlik

Clinton, Kosova ile Sırbistan Arasındaki Gerginliği Gidermeyi Hedefliyor


Kosovalı Sırplar, kapatılan gümrük kapısı önünde beklerken
Kosovalı Sırplar, kapatılan gümrük kapısı önünde beklerken

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kosova ve Sırbistan’ı aralarındaki gerginliği gidermeye çağırdı.

New York’ta Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahaga ve Başbakan Haşim Taci ile görüşen Clinton, Kosova ile Sırbistan arasındaki ticaretin iki tarafın da yararına olduğu yolundaki inancını iletti. Clinton, bu ticarette AB yetkililerinin gümrük kontrolünde temel rolü üstlenmesi gerektiğine de işaret etti.

Clinton görüşme sırasında Kosova’nın bağımsızlığına Amerika’nın verdiği tam desteği de dile getirdi. Amerika Dışişleri Bakanı, Kosovalı yetkilileri, bu ülkeyi resmen tanıyan ülkelerin sayısının artmasından dolayı da tebrik etti. Kosova’yı bağımsız devler olarak tanıyan ülkelerin sayısı 82’ye ulaşmış durumda.

İki taraf arasındaki gerginlik, Sırbistan’ın Kosova mallarına ambargo koyması, bunun üzerine Kosova’nın da misilleme amacıyla benzeri bir uygulamaya gitmesiyle başladı. Daha sonra, Kosova, etnik Sırpların yaşadığı kuzeydeki iki gümrük kapısına Kosovalı askerleri gönderince gerginlik şiddete dönüştü.

1,8 milyon nüfuslu Kosova’da nüfusun %92’sini Arnavutlar oluşturuyor. Yüzde sekizini ise Sırp, Boşnak, Türk ve diğer gruplar. Ülkenin kuzeyinde Sırbistan’a komşu bölgelerde yaşayan Sırpların nüfusu 60 bin civarında.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG