Erişilebilirlik

‘Clinton İstikrarı Trump Değişimi Temsil Ediyor’


Bu hafta ABD Başkanlık adayı Hillary Clinton için çok önemli. New Hampshire’da, Clinton'un rakibi Bernie Sanders’ın kendisine desteğini açıkladı. Bu, Clinton’ın, dışişleri bakanlığı döneminde devlet işlerini özel bir e-posta hesabı üzerinden yürütmesiyle ilgili skandalı aşması için bir fırsat olabilir

Clinton aleyhine bir ceza davası açılmayacağı açıklık kazandı. Ancak uzmanlar, tartışmaların, seçimlerin yapılacağı Kasım ayına kadar Clinton’ın başını ağrıtabileceğini düşünüyor.

Dallas saldırısı sonrası siyaset

Son günlerde Amerika, Louisiana ve Minnesota’da polis tarafından öldürülen siyah Amerikalılar’la ilgili haberlerle ve sonrasında polis şiddetine kızan bir siyah Amerikalı’nın Dallas kentinde düzenlediği saldırıda 5 polis memurunu öldürmesiyle çalkalandı.

Clinton, Philadelphia’da yaptığı konuşmada, ulusal birlikten bahsetti. Hiç kimsenin tek başına çözüm getiremeyeceğini söyleyen Clinton “Bunları beraber çözmeliyiz. Aslında tek yol da bu” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ise yayınladığı videoda “Polise yönelik bu gaddar saldırı hem ülkemiz hem de ailelerimize yöneliktir” dedi.

E-posta skandalı

Clinton, e-posta skandalıyla ilgili zorlu bir haftadan sonra yavaş yavaş seçim kampanyasına odaklanmaya çalışıyor.

Clinton kampanyası FBI Direktörü James Comey’in, Clinton aleyhine ceza davası gerektirecek bir durum olmadığı açıklamasıyla rahatladı. Ancak, Comey’in yaptığı açıklamada Clinton’a yönelik eleştirileri seçim kampanyasının geri kalanında sıkça gündeme gelebilir.

Comey, açıklamasında “Son derece hassas ve gizli bilgilerin kullanımı konusunda son derece dikkatsiz olduklarını gösteren kanıtlar var” diye konuşmuş, ancak Clinton aleyhine ceza davası açılması yönünde tavsiyede bulunmamıştı.

Trump, Cincinati’de bu konuya değindi ve “Üçkağıtçı Hillary, son derece üçkağıtçı” dedi ve “Çok sayıda yalan beyanda bulundu. Hepsi yalan. Biz ona ‘Kirli, kokuşmuş yalancı diyoruz değil mi?” diye devam etti.

Obama’dan beklenen yardım

Clinton’ın kampanyası değerli bir müttefik kazandı. Clinton, geçen hafta North Carolina’da bir mitinge Başkan Obama’yla ilk kez beraber katıldı.

“Beraber yaptığımız çalışmalardan dolayı gurur duyuyorum” diye konuşan Obama, Charlotte’taki konuşmasında “Görevi devretmeye hazırım ve Hillary Clinton da bunu devralmaya hazır” diye konuştu.

Cumhuriyetçiler, Clinton’ın e-posta skandalını kullanarak daha geniş bir konuya, Clinton’ın güvenilmez olduğuna odaklanmak istiyor. Gallup anket şirketinden Frank Newport, bunun yeni bir şey olmadığını söylüyor.

Clinton’ın en büyük eksisinin “sahtekar” olarak algılanması olduğunu söyleyen uzman, 2008 yılında da Amerikalılar’ın adayla ilgili benzer düşüncelere sahip olduğunu hatırlatıyor.

Cumhuriyetçiler fırsatı değerlendirmek istiyor

E-posta hatası, Cumhuriyetçiler’in Clinton’a yönelik eleştirilerinin temelini oluşturabilir. Cumhuriyetçi uzman Scot Faulkner, Arkansas First Lady’si olduğundan bu yana sürekli kamuoyunun gözü önünde olan Hillary Clinton’ın, sürekli kendini yenileme ve yeniden sunma gereksiniminin aslında temelde bir soruna işaret ettiğini ve bunun diplomatik alandaki başarısızlıklarından ayrı bir durum olduğunu söylüyor.

Ancak anketler Clinton’ın güvenilmez olduğuna işaret etse de Trump’la ilgili sonuçla daha da kötü. Bu da seçmenlerin Kasım ayında zorlanacağını gösteriyor.

Virginia Üniversitesi’nden Kyle Kondik, Clinton’ın istikrarı, Trump’ın ise radikal değişimi temsil ettiğini belirtiyor.

Cumhuriyetçiler, Clinton’ın e-postaları ile ilgili Kongre’de yalan söyleyip-söylemediği ile ilgili yeni bir soruşturma açılmasını istiyor. Bu, tartışmaların Kasım’a kadar sürebileceğine işaret ediyor.

Clinton ise Trump’ın hatalarına odaklanmak ve Obama’yı destekleyen genç seçmenleri yanına çekmek istiyor.

Frank Newport, Clinton’ın ekibinin, Latin asıllı Amerikalılar’ın seçim kaydı yaptırdığını garanti altına almak istediğini ve siyah Amerikalılar’ın da Obama’ya verdikleri destek kadar Clinton’a destek vermesini sağlamaya çalışacağını söyledi. Newport “Ancak bu konuda zorluklar var” dedi.

Bazı zorluklar Demokratlar’ın bu ay içindeki parti kurultayında gözler önüne serilebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG