Erişilebilirlik

Clinton: 'İran İlk Adımı Atmakla Yükümlü'


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Tahran hükümetinin nükleer programla ilgili uluslararası kaygıları çözmek için ilk önce Batılı ülkelerin yaptırımları kaldırmaya başlaması teklifini reddetti, ilk adımı atma yükümlülüğünün İran’a ait olduğunu söyledi.

Brezilya’da açıklama yapan Clinton, Mayıs ayında Bağdat’ta yapılacak uluslararası görüşmeler sırasında İran’ın ciddi olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın katıldığı nükleer görüşmelerin ilki geçen haftasonu İstanbul’da yapılmıştı.

Amerika’nın yaptırımları ve İran’a baskıyı sürdüreceğini belirten Clinton, Tahran hükümetinin atacağı adımlara göre kendi adımlarını belirleyeceklerini söyledi.

İstanbul toplantısından sonra İSNA haber ajansına açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, uranyum zenginleştirme haklarını daima saklı tutacaklarını, ama miktarı görüşmelerle belirlemeye açık olduklarını bildirmişti. Salihi İstanbul toplantısının “yapıcı” olduğunu da söylemişti.

Avrupa Birliği’nin dönem başkanı Danimarka’nın dışişleri bakanı da taleplerine uyuncaya kadar İran’a yaptırımların hafifletilmeyeceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG