Erişilebilirlik

Clinton Bingazi Olayını Soruşturan Kongre Üyelerine Sert Çıktı


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçen yıl 11 Eylül’de Bingazi konsolosluğuna düzenlenen kanlı saldırıyla ilgili olarak, bakanlığının hatası olmadığını savundu, bazı Kongre üyelerinin iddia ettiği gibi yönetimin olay hakkında kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye çalışmadığını söyledi.

Bingazi konsolosluğuna saldırı konusunda tüm gün iki ayrı Kongre komisyonuna ifade vermeye çağrılan Dışişleri Bakanı Clinton’un zaman zaman hırçın, ama kontrollü tavırları dikkat çekti. 11 Eylül’deki saldırıda Amerika’nın Libya büyükelçisi Christopher Stevens ve üç elçilik görevlisi hayatını kaybetmişti. Büyükelçi Stevens binada çıkan yangında dumandan boğularak ölmüştü.

Sabah Senato Dış İlişkiler Komisyonu oturumuna katılan Clinton, konsolosluktaki güvenlik açığı konusunda sorumluluğu üzerine aldı, ama genel anlamda saldırının, Kuzey Afrika’daki yaygın terör tehdidinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Bingazi olayı, geçen yılki başkanlık seçimlerine gölge düşürmüş, muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, Obama yönetiminin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini iddia etmişti.

“Arap devrimleri güç dinamiklerini karıştırdı ve bölgedeki güvenlik kuvvetlerini darmadağın etti” diyen Clinton, Mali’de yaşanan istikrarsızlığın teröristlere barınak sağladığını, hatta teröristlerin buraları karargah haline getirerek, en son olarak Cezayir’de görüldüğü gibi nüfuzlarını yayma ve yeni saldırılar gerçekleştirme fırsatı bulduklarını kaydetti.

Cumhuriyetçi Partili senatörler Clinton’un açıklamasını yeterli bulmadı, Tennessee Senatörü Rand Paul, “Olay sırasında başkan olsaydım, konsolosluk binasına ek güvenlik talebinde bulunan kriptoları okumadığınız için sizi bakanlıktan alırdım” diye konuştu.

Rand Paul, Türkiye üzerinden Suriyeli isyancılara ulaştırılmak üzere Libya’dan silah yüklü gemilerin gönderilip gönderilmediğini sordu, ancak Clinton bu konu hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Eski başkan adaylarından Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain ise, Clinton’dan Bingazi’de olanlar konusunda daha açık olmasını istedi. McCain, “Yanıt bulmamış çok soru var, bu sabah bana verdiğiniz yanıtlar beni tatmin etmedi,” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Bob Corker da, Bingazi olayına yönetimin “üzücü bir şekilde hazırlıksız yakalandığını” savundu.

Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Partili Senatör Ron Johnson’ın suçlamalarınaysa en sert tepkisini verdi, yalnızca suçlamanın duruma yardımcı olmayacağını savundu. Clinton masaya yumruk vurarak sert bir ses tonuyla, “Ortada olan gerçek, dört Amerikalı’yı kaybettik. Buna bir protesto eylemi mi yol açtı, yoksa bir gece sokağa çıkıp ‘Gelin Amerikalı öldürelim’ diyen kişiler mi? Bu saatten sonra bunun ne önemi var? Bizim işimiz, olan biteni bilmek ve bundan sonra tekrarlanmasını önlemek,” diye konuştu.

Amerika Dışişleri Bakanı Clinton aynı gün Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun ardından, aynı konuda Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda ifade verdi.

Clinton, Bingazi konsolosluğu için daha fazla güvenlik önlemi alınmasının istendiği kriptoların kendi bilgisine sunulmadığını söyledi.

Konsolosluk saldırısıyla ilgili olarak Pazar günleri yayınlanan televizyon söyleşilerine neden kendisinin değil de Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Susan Rice’ın katıldığı sorulan Clinton, Pazar söyleşilerinin katılmayı tercih ettiği programlar olmadığını söyledi. Büyükelçi Rice’ın televizyonda Bingazi olaylarını “anlık protestolar” diye değerlendirmesi, sonradan büyük tepki almış, büyükelçi Clinton’dan sonraki dışişleri bakanı aday listesinden adını çekmek zorunda kalmıştı. Susan Rice’ın “anlık protesto” diye dikkat çekmeye çalıştığı olay, Amerikan vatandaşı bir Mısırlı Kıpti’nin Hazreti Muhammed’e hakaret eden filminin Arap dünyasında yarattığı tepkiydi.

İki hafta içinde görevinden ayrılması beklenen Clinton, önceden bu saldırılarla ilgili olarak Kongre’de düzenlenen oturumlara çağrılmış, ancak evinde geçirdiği bir kaza sonucu hastaneye yatırılmıştı.

Yarınsa Senato Dış İlişkiler Komisyonu, Hillary Clinton’dan sonra dışişleri bakanlığına atanan kendi başkanını, John Kerry’yi ağırlayacak.

Clinton Bingazi Olayını Soruşturan Kongre Üyelerine Sert Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG