Erişilebilirlik

Clinton'dan Yunanistan'a Tam Destek


Clinton, Yunan Başbakanı Papandreu'yla (17 Temmuz 2011)
Clinton, Yunan Başbakanı Papandreu'yla (17 Temmuz 2011)

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’un Yunanistan’ın borç kriziyle mücadele için uyguladığı ekonomiyi düzeltme planına tam destek verdiğini açıkladı.

Clinton Atina’da yaptığı açıklamada Amerika’nın Yunan hükümetinin ülke ekonomisini sağlam temellere oturtmak için gerekli reformları gerçekleştirme kararlılığını kuvvetle desteklediğini belirtti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis ile görüşen Clinton reformların Yunan halkı için “ acı ilaç “ olduğu gerçeğini kabul etti ancak Amerika’nın reformlara büyük güven duyduğunu söyledi.

Lambrinidis ise, hem Amerika hem de Avrupa’da birçok kişinin Yunanistan’ın iflas edeceğine bahse girdiğini ancak Atina hükümetinin bunun ne kadar yanlış olduğunu kanıtlayacağını belirtti.

Yunanistan perşembe günü Brüksel'de 17 Euro ülkesi ile bir zirveye katılacak. Bu zirvede Yunanistan'a ikinci bir yardım paketi verilmesi konusu ele alınacak.

Papandreu hükümeti, halen Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonundan yeni krediler alabilmek için kemer sıkma önlemleri uyguluyor.

Clinton Yunanlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Orta Doğu'daki siyasi kriz, Balkanların istikrarı, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununu da ele aldı.

Clinton Türkiye'den ayrılmadan önce Kıbrıs konusunda Türkiye'nin çözüm çağrısına destek verdi ve Amerika'nın da Kıbrıs Rum hükümetinin AB Dönem Başkanlığını ilk kez devralacağı 2012 yaz aylarından önce soruna çözüm bulunmasını arzu ettiğini söyledi.

Yunan Dışişleri Bakanı, bu konuda ilerlemenin mümkün olduğunu ancak bunun büyük ölçüde Türkiye'nin siyasi iradesine bağlı olduğunu savundu.

Hillary Clinton'un gezisine katılan yüksek düzeydeki bir Amerikalı yetkili Kıbrıs Türk ve Rum liderlerinin son iki yıl içinde en az 80 defa yüzyüze görüşmüş olmalarını cesaret verici olarak niteledi. Yetkili tarafların bir anlaşmaya "yakın" olduklarını ancak yakın olmanın yeterli olmadığını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı yarın Hindistan'a gidiyor.

XS
SM
MD
LG