Erişilebilirlik

Clinton: 'AIDS'in Kökünü Kazımada Kararlıyız'


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika’nın “AIDS’in yok edildiği bir kuşak” yaratmada kararlı olduğunu söyledi.

Washington’da düzenlenen Uluslararası AIDS konferansının ikinci gününde konuşan Clinton, Amerika’nın AIDS ile savaşı kazanmada dünyaya yardımcı olacak sağlık sistemleri kurmaya çalıştığını vurguladı.

Clinton, anneden-çocuğa virüs naklini önlemek için özellikle Afrika’daki kliniklere daha çok yardım yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Afrika’daki AIDS’e yolaçan HIV virüsünün yayılmasını yavaşlatmada son derece etkili olan sünnet programlarını da övdü.

İki yılda bir düzenlenen konferansın Washington’daki etkinliğine 25 bin kişi katılıyor. Başkent Washington, AIDS’e yol açan HIV virüsünün en hızlı yayıldığı Amerikan kenti.
Altı gün sürecek konferansta Hillary Clinton’ın yanısıra, Eski Başkan Bill Clinton, eski Başkan George W. Bush’un eşi Laura Bush, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve Microsoft’un başkanı Bill Gates konuşma yapacak.

Bağışıklık sistemini etkisiz kılan AIDS hastalığı, insanları enfeksiyon ve diğer hastalıklara maruz bırakıyor. Hastalığa yol açan HIV virüsü genelde vücut sıvıları aracılığıyla geçiyor. Hastalık kişiden kişiye, kan nakli, cinsel temas, bebeklere ise hamilelik ve emzirme yollarıyla geçiyor.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre tüm dünyada HIV virüsü taşıyan ve AIDS hastası 34 milyon kişi yaşıyor. Geçen yıl hastalıktan dolayı 1 milyon 700 bin kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG