Erişilebilirlik

Clinton Afganistan'da


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan’a yaptığı son ziyaretinde yetmiş ülke ve kuruluşun temsilcileriyle Kabil konferansına katıldı.

Clinton, Taleban’a karşı mücadelede ilerleme sağlandığını söyledi. Uluslararası Güvenlik Destek Gücü için 10 bin yeni asker dahil Afganistan’a kaynak akışı devam ediyor.Afgan güvenlik güçleri eğitiliyor. Militanlar uzun zamandır rahat dolaştıkları bölgelerde artık baskıyla karşılaşıyor.

Amerika, güvenlik kontrolünün 2011 Temmuzunda Afgan güçlerine sorumlu ve koşullara bağlı devrini sağlayacak ortamı hazırlıyor. Bu dönemin başlaması Amerika’nın ülkeyle ilişkisinin bittiğini göstermeyecek.Bakan Clinton” uzun vadeli görevimizi terketme niyetimiz yok” diye konuştu.Amerika ekonomik kalkınma yardımının yanısıra Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi ve donatımı için destek vermeye devam edecek.

Bakan Clinton, Afgan hükümetinin daha çok sorumlu tutulmaya hazır olduğunu gösteren adımlar attığını söyledi. Afgan devlet başkanı Hamit Karzai yeni bir denetleme ekibi, yeni bürolar ve yolsuzlukla mücadele için yeni yasal araçlar oluşturdu. Karzai, hükümette eşdost kayırmayı yasaklayan bir kararname yayınladı. Ancak Bakan Clinton” Yönetimi güçlendirmek için verilen mücadelede kestirme yol yoktur. Bu alanda hem Afgan halkı hem uluslararası topluluk sonuç alınmasını bekler”diye konuştu.

Bakan Clinton kadın haklarını, Afgan etnik grupları ve sivil toplumun haklarını korumanın önemi üzerinde durdu. Bu grupların Taleban ile uzlaşma ve toplumla bütünleştirme çabaları için kurban edilmemesi gerekiyor. Afgan kadınlar ve sivil toplum gruplarının çalışmaları Afganistan’ın başarısı için şart olacak. Bakan Clinton” Eğer bu gruplar adil ve kalıcı barış kurmaya yardım etmek için güçlendirilirse bu görevi yerine getirirler. Ama sesleri kısılır ve Afgan toplumunun alt sıralarına itilirlerse barış ve adaletin gerçekleşmesi umudu azalır”dedi.

Bakan Clinton şöyle devam etti: “Dünya, Afganistan’ın yanında..Ve aşırı islamcılığı ortak tehdit olarak gören dünya buna karşı çıkıyor. Ama sadece milyonlarca Afgan değil dünyanın dörtbir yanında onbinlerce genç erkek ve kadının da daha iyi bir geleceğin temellerini atmak için çalıştığını unutmamalıyız.” Birçok insan Afganistan’da başarıya ulaşılmasını bekliyor.

XS
SM
MD
LG