Erişilebilirlik

Cleveland’daki Protestolarda Çeşitlilik


Partilerin ulusal kurultaylarının farklı kesimlerden eylemcileri çekmesi olağan sayılıyor. Ancak yetkililer bu seferki kurultaylar sırasında düzenlenen gösterilerin maksadını aşmasından ve çığrından çıkmasından kaygılanıyor. Bunun nedeni, Amerika’nın son zamanlarda ırk ve siyaset çizgisinde giderek daha çok bölünmesi.

Güney California Üniversitesi bünyesindeki Yurtiçi Şiddet ve Köktendincilik Programı Başkanı Errol Southers, Amerika’da şu anda ırk, din, etnik köken, tabiyet, göçmenlik ve cinsel kimlik gibi konuların tümünün ilk kez bu kadar hararetli bir biçimde tartışıldığını söylüyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin dört gün sürecek kurultayı için de çeşitlilik açısından zengin, en az 50 bin kişi Cleveland’da toplandı.

Trump karşıtı protestolar

Birçok protestocu, büyük tartışmalar yaratan Donald Trump’a karşı oldukları için Cleveland’a geldi.

Donald Trump’ın ırkçı, göçmen ve Müslüman karşıtı söylemlerini protesto eden 40 örgütü biraraya getiren Trump’ı Durdurma Koalisyonu’ndan Tom Burke, protesto gösterilerinin barışçı geçeceğini söylüyor. Gözaltına alınacağını sanmadığını söyleyen Burke, polisle yüzleşmeyeceğini, sadece siyasi bir yürüyüş gerçekleştirmek istediklerini dile getiriyor.

Ancak Amerika’nın çalkantılı bir dönemden geçtiğini söyleyen birçok kişiye göre protestolara şiddet karışması an meselesi.

Destekçileri ve karşıtları son aylarda Trump’ın düzenlediği birçok etkinlikte karşı karşıya geldi. Trump’ın bazen yüzleşme ve çekişmeleri körüklediği de gözlendi. Hatta Trump, adaylığı tehlikeye düşerse ayaklanma çıkacağı uyarısında bile bulundu.

Aşırılık yanlısı gruplar

Trump’ın adaylığıyla cesaretlenen beyaz milliyetçiler de kurultayda boy gösteren gruplardan biri. Bu gruplardan Gelenekçi İşçi Partisi, Cleveland’a gelen Trump destekçilerini savunacağını bildirdi.

Beyaz milliyetçi örgütlerin oluşturduğu bir koalisyon ise Cumhuriyetçi Parti kurultayı sırasında daha örgütlü ve büyük bir gövde gösterisine hazırlanıyordu. Koalisyon üyeleri Cleveland’a silahlanıp gelme planı yapsalar da daha sonra geri adım attı.

Ulusal Sosyalist Hareketi’nin lideri Jeff Schoep, beyaz milliyetçi liderlerin silahlanma fikrini rafa kaldırdıklarını söyledi.

Ancak çok sayıda ırkçı ve beyaz ayrılıkçı protestocu, gösterilere katılıyor.

Andre Anglin, who runs the Daily Stormer, a prominent white nationalist website, says many of his readers will also attend, though he hesitated to provide an estimate.

Beyaz milliyetçi fikirler içeren Daily Stormer adlı internet sitesini işleten Andre Anglin, okuyucularının çoğunun gösterilere katılacağını belirtti.

Silahlara yeşil ışık

Kimi gruplarsa Ohio eyaletinin silah taşımaya ilişkin yasalarını kendi çıkarları için kullanıyor.

Ohio eyaleti yasaları uyarınca protestocular, kurultay alanı civarında oluşturulan dış güvenlik halkası içinde ateşli silahlarını açıkta taşıyabilecek. Dış güvenlik halkası Cleveland kent yönetimi tarafından kontrol altında tutulurken iç halka, Gizli Servis’in sorumluluğu altında.

New York Times gazetesine göre ordu mensuplarından oluşan muhafazakar Oath Keepers, Yeminden Dönmeyenler grubunun üyeleri, Cleveland’a silahlarıyla gösteri yapıyor.

Siyah milliyetçi grup Yeni Siyah Panter Partisi ise Reuter haber ajansına yaptığı açıklamada meşru müdafaa için silah taşıyacaklarını belirtti. Adını 1960’lı yılların siyah örgütlenmesinden alan Yeni Siyah Panterler, polise yönelik saldırıları memnunlukla karşıladıklarını söylemişti.

Öte yandan örgütün lideri, geçen hafta Texas eyaletinin Dallas kentinde düzenlenen Black Lives Matter, Siyah Hayatlar Önemli hareketinin gösterisi sırasında beş polisin öldürülmesini kınayan bir açıklama yaptı.

Polis teşkilatının önlemleri

Cleveland polisi, geçmişte aşırı şiddet kullandığı gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmıştı. Ancak polis teşkilatı bu sefer itidalli davranacağı, protestocuları kontrol altında tutmak için gerekmedikçe askeri tarz teçhizatlara başvurmayacağı konusunda söz verdi.

Cleveland’da 4 bin polis memuru görev yapıyor.

Polisin önündeki en büyük zorluk, bir yandan protestocuların ifade özgürlüğünü korurken diğer yandan gösterilerin çığrından çıkmasını önlemek.

Federal Soruşturma Dairesi FBI’ın eski ajanlarından Errol Southers, ”Demokrasi böyle olmalı. Tartışmamız, anlaşmazlığa düşmemiz çok doğal. Ancak sorun çıkması için sadece bir kişinin şiddete başvurması yeterli” şeklinde konuşuyor

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG