Erişilebilirlik

Claudia Roth Mülteciler İçin Bodrum'da


Claudia Roth Mülteciler İçin Bodrum'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Alman Parlamentosu’nun Başkan Yardımcısı Yeşiller Partisi’nden Claudia Roth, Türkiye'deki mültecilerin durumu ve geleceğiyle ilgili gelişmeleri izlemek üzere Bodrum'da. Claudia Roth, Amerika'nın Sesi'ne verdiği özel demeçte, çok önemli bir turizm merkezi olan Bodrum'un bugünlerde çok büyük bir trajediye ev sahipliği yaptığını söyledi: 'Bodrum, lüks otelleri, restoranları, kafeleri ve lüks tekneleriyle turizm konusunda dünyaca ünlü bir bölge. Bu madalyonun bir yüzü. Ancak burası da madalyonun diğer yüzü. Suriye’den, Afganistan’dan, Pakistan’dan, Myanmar’dan gelen bu insanlar evlerini işlerini her şeylerini kaybettiler. Geldikleri nokta son derece acı. Ben şimdi Almanya’ya dönebilirim. Ama bu sorun sadece Türkiye’nin ya da Yunanistan’ın sorunu da değil. Bu hepimizim sorunu olmalı.'

Mültecilerin çok zor koşullarda Kos adasına geçmeye çalıştıklarını anlatan Roth, karşı kıyıda da kendilerini ekonomisi zor durumda olan bir Yunanistan'ın beklediğini kaydetti. Almanya'yı da etkileyen mülteci sorunuyla ilgili gelişmeleri yerinde incelemek için Bodrum'a bulunan Roth, Bodrum ve Kos'ta temaslar yapıyor.

Roth, 'Yunanistan hali hazırda ekonomik sorunlarla karşı karşıya. Şimdi de bir insani kriz var. Ve buradaki insanlar Yunanistan’a ulaşınca cennet gibi bir yere gideceklerini sanıyorlar. Ama Yunanistan’ın cennet olmadığını da görecekler. Avrupa Birliği ve uluslararası toplum harekete geçmek zorunda. Yoksa bu insanlarından düştüğü durumdan biz sorumluyuz' diyor.

Bodrum'da Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de görüşmeyi planlayan Alman politikacı, Kos Adası'nda da incelemelerde bulunacak.

Claudia Roth, 'Daha bu akşam yüzlerce kişinin daha Bodruma ulaştığı haberini aldım. Bende bu insanların nerden geldiklerini, ne kadar zamandır burada yaşadıklarını ve nasıl yaşadıklarını görmek için buraya geldim. Yeterince su, yiyecek yardımı alıyorlar mı, sağlık sorunları var mı bunların hepsini yakından takip etmek istedim' şeklinde konuşuyor.

Avrupa'ya yaşanan mülteci göçünde, Türkiye'nin Ege kıyıları, önemli bir geçit haline geldi. Bodrum sokaklarında bekleyen çoğunluğu Suriyeli mülteciler, insan kaçakçıları aracılığıyla Yunanistan'ın Kos adasına, oradan da gelişmiş Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefliyor.

Roth, 'Türkiye’ye, özellikle Yunan adalarına yakın yerlerde toplanan, 2 milyona yakın mültecinin geldiğini biliyorum. Bu rakam Türkiye ve toplumun başa çıkabilmesi için çok fazla. Bir bakıma Avrupa sınırına yakın yerde bulunan bu mülteciler, bir bot bulup örneğin Bodrum veya İzmir’den Yunanistan adalarına yani Avrupa’ya gitmeye çalışıyorm,' diyor.

Roth ayrıca, sadece altı Avrupa ülkesinin mültecileri kabul ettiğini, bu sayının çok daha fazla olması gerektiğini belirtti: 'Avrupa Birliğinde 27 üye ülke bulunmasına rağmen, maalesef sadece 6 ülke mültecilerin sınırları içinde yerleşmesine izin verdi; İsveç, Almanya, Bulgaristan, Macaristan ve İtalya. Ancak Fransa, İngiltere, İspanya, Finlandiya, Polonya veya Portekiz gibi diğer ülkeler mülteciler için kapılarını açmıyor. Bu sorunu çözmek hepimizin görevi olmalı. Biz Almanya olarak, Suriye’den, Pakistan veya Afganistan’dan ve ayrıca Sudan, Eritre, Nijerya gibi Afrika ülkelerinden 100 binlerce göçmeni ağırlıyoruz. Bununla beraber Kosova, Sırbistan ve Karadağ gibi Balkan ülkelerinden de göçmenleri ağırlıyoruz. Almanya zengin bir ülke olsa da bu göçmenlere yatacak yer, yiyecek içecek ve sağlık hizmetleri vermekte ve aslında en önemlisi de çocuklarının okula gitmesini garanti etmekte zorlanıyoruz.'

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG