Erişilebilirlik

Cizre’nin Faturası 'Paralele' Çıkıyor


Tüm taraflar Cizre olaylarında provokasyon olduğu görüşünde birleşirken DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'ye göre provokasyonda çözüm sürecinin en büyük karşıtı olarak nitelediği paralel yapının parmağı bulunuyor

Şırnak’ın Cizre ilçesi çatışmayla geçen iki günün ardından sakin. Hem çatışmanın iki tarafı PKK ve Hüda Par hem de hükümet de olayları ‘provokasyon’ olarak nitelendiriyor. Pazar günü Cizre olaylarında hayatını kaybeden iki gencin Cizre’deki cenaze törenine katılan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Selma Yıldız, gerilime ‘toplumu sindirme yasası’ olarak nitelediği ‘güvenlik paketi’nin hükümet tarafından Meclis’e getirilmesinin neden olduğunu savundu.

Selma Irmak: Sorumlu Hüda Par değil devlet içindeki karanlıklar güçler

Hüda Par’a karşı dikkatli bir söylem kullanan Yıldız, ‘Devletin aşırı polisiye tedbirleri, Cizre'de bir toplumsal felaketin yaşanacağının adeta ön habercisi olmuştur. 1990'lı yıllarda şiddet ve korku salarak devletin sopası olmaya çalışan derin güçler, Cizre'de bir büyük bir katliam yaratmaya çalıştılar. 3 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bu olaylar HÜDA-PAR ile partimiz arasında yaşanmamıştır. Çatışmayı asıl yaratanın Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecini baltalamaya ve akamete uğratmak isteyen devlet içerisindeki karanlık güçler olduğunu düşünüyoruz’ dedi.

Yıldız’a göre, Başbakan Bülent Arınç’ın ‘HDP, BDP ve DBP, matruşka gibiler. Bunlar Kürt kardeşlerimizin tercihleri değil, zoraki tercihleridir' şeklindeki sözleri de halkın tepkisine neden oldu.

Selma Irmak: Müzakere taslağını ivedilikle hayata geçirin

HDP’li milletvekillerinin sürece dair olumsuz yorum yapmadığı son süreçte DTK Eş Başkanı, hükümeti güçlü ifadelerle uyarmaktan geri durmadı:

‘AKP hükümeti uyarıyoruz! Kamu güvenliği adı altında toplumu baskı cenderesine alan siyasi soykırım operasyonlarına son verin. Demokratik ve siyasal mücadelenin önünü mayınlayan ve çatışma alanları yaratan yaklaşımlar yerine Sayın Öcalan'ın sunduğu müzakere taslağını ivedilikle hayata geçirin. Aksi takdirde hükümetin Kürt sorunun çözümünü sürüncemeye bırakan ve süreci siyasi kurnazlıklar ile seçimlere kurban eden politikaları bugün yaşadığımız provokasyonlarının mislisinin yaşanmasına neden olacaktır.’

Hatip Dicle: Paralel yapı çözüm sürecinin en büyük karşıtı

Irmak’ın ‘karanlık güçler’ göndermesini diğer eş başkan Hatip Dicle, Ankara’da tanımladı. DTK Eş Başkanı, Cizre olaylarından ‘üçüncü güç’ olarak değerlendirdiği ‘paralel yapı’yı sorumlu tutarken elinde ‘çok sayıda belge’ olduğunu söyledi.

Zete.com’da yer alan habere göre, TBMM’de gazetecilere açıklamalarda bulundan Hatip Dicle, ‘Ortada üçüncü bir güç var o da ‘paralel yapı’. Bu yapı çözüm sürecinin en büyük karşıtı. Ben öyle düşünüyorum. Dördüncü güç olarak IŞİD olabilir. Yabancı istihbarat örgütleri olabilir. Çözüm süreci içte olduğu kadar dışta da bazı yapıları rahatsız ediyor’ dedi.

Akdoğan: Birileri Kandil’e nanik yapıyor

Çözüm sürecinin hükümetteki koordinatör ismi Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise Pazar günü partisinin Kırklareli kongresinde yaptığı konuşmada PKK içindeki farklı yaklaşımın olaylara neden olduğunu dile getirdi.

Akdoğan, ‘biz her şey yolunda derken en son biliyorsunuz Kandil’den bir açıklama yapıldı. ‘’Eğer birileri eylemde yüzünü kapatırsa, molotof atarsa bunlar bizden değil, ajandır’’. Bir gün sonra Cizre’de olaylar oldu. Birileri yüzünü kapattı, gidip molotof attı, insanların evini yakmaya çalıştı. Bu, açıkça Kandil’e nanik yapmaktır, ‘‘ben sizi takmıyorum’’ demektir.

Akdoğan: Kamu düzeninden asla taviz vermeyiz

Başbakan Yardımcısı, Kürt siyasi hareketinin ‘iç güvenlik paketi’ne ilişkin görüşlerinin de tam tersi bir tutum takındı.

Akdoğan, ‘kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeyiz. Cizre’yse Cizre, Silopi’yse Silopi, neresi olursa olsun devletin polisi, askeri orada olacak, vatandaşı koruyacak. Hiç kimse durumdan vazife çıkartmasın. Devlet vatandaşının can ve mal güvenliğini koruyabilecek güç ve kudrete sahiptir’ dedi.

Sanayi ve Ticaret Odaları çatışmadan rahatsız

Cizre’deki çatışmalar yerel ekonomiye yön veren oda ve borsalarda da ciddi rahatsızlık yarattı.Diyarbakır, Van, Batman, Van, Bitlis, Muş, Siirt ve Hakkarili oda başkanları Cizre’ye giderek sağduyu çağrısında bulundu. Oda başkanları adına bir açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, huzur ve güvenliğe zarar veren olayların barış özlemi içerisindeki bölge halkını derinden üzdüğünü ve kabul görmediğini söyledi.

Ahmet Sayar: Oyun oynanarak süreç sabote edilmek isteniyor

Sayar ’barış süreciyle birlikte filizlenen barış ortamını bozmak isteyen karanlık güçler, bölgemizi hedef alarak çatışmaların çıkmasına neden olmakta, barış süreci ile ilgili umudun azalmasını, kirli tezgahlar kurarak ve çeşitli oyunlar oynanarak süreci sabote etmek istemektedirler. Bu anlamda süreci baltalamak isteyenlere fırsat verilmemelidir’ dedi.

Sayar, işlenen cinayetleri çözüm sürecine yönelik bir provokasyon olarak niteleyen Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, sorumluların bulunması ve olayın aydınlatılmasını istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG