Erişilebilirlik

Cizre Yaralarını Sarıyor


Sekiz gün boyunca dış dünyayla bağlantısı kesilen Şırnak’ın Cizre İlçesi yeniden hareketlendi. İlçe sakinleri çatışmalardan sonra yaralarını sarmaya çalışıyor. Çöpler toplanmaya, altyapı onarılmaya başlandı. Ancak mahallerde temizlenmeyen patlayıcılar olduğu için dolaşmak hala riskli

120 bin nüfuslu Cizre’nin sokakları 8 gün sonra yeniden kalabalık. Kimisi günlerdir hapis kaldığı evinden bir an olsun rahatlamak için çıktı. Kimisi ise yaşananları gözleriyle görmek için çatışmaların yaşandığı Nur, Yafes ve Cudi gibi mahallere akın etti.

İlk şoku atlatan Cizreliler yaralarını sarmak için harekete geçti. Önce evlerinin önünü temizlemeye başladılar. Hasar gören ev ve işyerlerini temizlemek için kolları sıvadılar. Günlerdir elektrik ve suların kesik olduğu mahallelere su verildi. Ancak tesisatın da çatışmalardan zarar görmesi nedeniyle birçok ev su alamadı. Suyu akan evler ise temizliğin ardından, yeniden benzer olaylar yaşanır endişesiyle, su stoklamaya başladı.

Günlerdir kepenklerin kapalı olduğu ilçede işyerleri yine açılmadı. Cizreliler, ilçeye dışarıdan gelen sebze kamyonlarına akın etti. Bir çoğu kilolarca sebze alarak evlerine taşıdı.

İlçede günlerdir çöplerin toplanmaması nedeniyle çöp yığınları oluştu. Ortalığın sakinleşmesiyle harekete geçen belediye ekipleri, çöpleri toplamaya başladı. Araçların girebildiği bütün sokaklar çöplerden temizlendi. Araçların giremediği sokaklar ise temizlenemedi.

Patlamalar nedeniyle hasar gören su ve kanalizasyon şebekeleri de onarılırken, kopan elektrik tellerinin yerlerine yenileri takıldı.

Çatışmaların yaşandığı mahallelere giren-çıkanların sayısı oldukça yüksek. Ancak mahallelerde çevresi barikatlarla kapatılmış bazı yerler dikkat çekiyor. Sokak sakinleri geçenleri uyarıyor, “Buralarda patlayıcı olabilir üzerine basmayın.” Çatışmalardan sonra patlayıcılardan temizlenmeyen mahallelerde hala risk var. Birçok alan işaretlendi. Yerlerde bulunan mühimmat artıklarına dokunulmaması için sık sık uyarılar yapıldı. Ancak tüm uyarılara rağmen yerde buldukları bir cisimle oynayan üç çocuk, patlamada yaralandı.

Cizre yaralarını sarmaya çalışırken, sessiz sedasız iç göç yaşanıyor. Çatışmaların yaşandığı mahallerde yaşayanlar, ilçenin daha sakin yerlerine gidiyor. Kimisi korkusundan, kimisi ise evinin hasar görmesinden dolayı.

Adının Ali Çınar olduğunu söyleyen adam, elinde çanta yanında üç çocuğuyla Cudi Mahallesi’nden ayrılıyor. Cizre’nin hemen dışındaki köyüne gidiyor. Nedenini, “Çocuklarım çok korktu, onlar için köye gidiyorum. Ortam düzelene kadar orda kalacağız,” sözleriyle açıklıyor.

Nur Mahallesi’nde yaşayan Hatice Geçit ise, engelli kızını kızkardeşinin evine götürmüş.

Ahmet Yeşil de mahalleyi geçici olarak terk edenlerden. Ama onun amacı farklı. Peynir tüccarı Yeşil, elektrik olmadığı için soğutucudaki ürünlerinin çürümesinden endişe ediyor. Ürünlerini İdil ilçesindeki bir soğuk hava deposuna taşıyor.

Herkesin temennisi hayatın normale dönmesi ama ilçeye hala tedirginlik hakim.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG