Erişilebilirlik

Cizre’deki Yaralı Krizi 8. Gününde


Şırnak’ın Cizre ‘lçesinde çatışma sırasında yaralanarak bir eve sığınan 30’a yakın kişiyle ilgili tartışmalar sürürken, yaralılar hala alınamadı. HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, ölü sayısının 7’ye yükseldiğini söyledi. Sarıyıldız, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’nu harekete geçmeye çağırdı.

Cudi Mahallesi’nde geçen cumartesi günü yapılan tank ve top atışları sırasında yaralanan 30’a yakın kişi, bir evin alt katında beklemeye devam ediyor. İlçeden gelen haberlere göre binaya bugün operasyon yapıldığı öne sürüldü. Baskın sırasında Sultan Irmak isimli bir genç kızın yaşamını yitirdiği belirtildi.

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede bulunan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, ölü sayısının 7’ye yükseldiğini söyledi. Amerika’nın Sesi’nin telefonla ulaştığı Sarıyıldız, evin bulunduğu bölgenin güvenlik güçlerinin denetiminde bulunduğu söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
Linki indirmek için

Sarıyıldız, “Hala 24 yaralı o bodrumda bulunuyor. Bir haftadır aç susuzlar. O bodrum İpekyolu’na 200 metre mesafede ve devletin tamamıyla denetiminde olan bir yer. Devletin bu operasyonları yürütmek üzere gönderdiği paramiliter güçler; bu operasyonlar için yeni birimler oluşturuldu ve bunların bir kısmı 90’lı yıllarda Kürdistan’da karanlık ve kanlı olaya karışmış psikopat tiplerdir. Bu bina hala o güçler tarafından kuşatılmış durumda, sürekli orada çatışma olduğu gerekçesiyle ambulansların oraya girmesine engel olunuyor. Oysa orada çatışma durumu yok, sadece ve sadece o sözünü ettiğimiz güçlerin saldırıları var. Mizansen çatışmaları vardır. Biz sürekli şunu söyledik: ‘Bunlar ambulansla alınamıyorsa, bırakın belediye personeli gitsin alsın, buna da hayır diyorsanız anneleri gitsin. Bu insanların annelerine ömürlerini sonuna kadar geçmeyecek bir acı yaşatıyorsunuz. Bari anneleri gitsin, çocuklarını sırtlayıp gelsin’. Sadece ve sadece bir şey kalıyor, o insanların o şekilde ölmesi isteniyor. Kürtler’e bu çocukların şahsında bu insanların şahsında ibret olması için büyük bir acı yaşatmak isteniyor” dedi. Sarıyıldız, evdekilerle 5 saatten beri bağlantı kuramadıklarını da sözlerine ekledi.

Faysal Sarıyıldız
Faysal Sarıyıldız

Bu arada Sarıyıldız, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonları’na birer mektup yazarak yardım istedi. Sarıyıldız mektubunda, “Evrensel hukuk açısından en kutsal hak olan yaşam hakkı açık bir şekilde ihlal edilmektedir. Durumun ehemmiyetinden dolayı Kızılhaç'ın yardımlarını esirgememesi elzemdir. Kızılhaç’ın bodrumda yaşam mücadelesi veren yaralıların bir an önce sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması için devreye girmesini talep ediyoruz” dedi.

Şırnak Valiliği: ‘Tuzaklı barikatlar var’

Öte yandan Şırnak Valiliği de internet sitesinden konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, ambulans gönderilmediği iddialarının asılsız olduğu iddia edildi. Açıklama şöyle devam etti, “Bölücü terör örgütünün yaptığı patlayıcı tuzaklı barikatlar, hendekler ve ambulanslarımızla sağlık görevlilerimize yönelik silahlı saldırılar nedeni ile bahse konu adrese ambulanslarımız intikal edememiştir. Bu bakımdan ambulanslarımız en yakın yere intikal ettirilmiş ve varsa yaralıların bu noktaya getirilmesi istenilmiş, ancak tüm çabalarımıza rağmen yaralılar ve arayanlar tarafından bu çağrımıza olumlu cevap verilmemiştir.”

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG