Erişilebilirlik

Cinsel Taciz Mağdurlarından Vatikan Çalışanlarına Çağrı


Geçen hafta Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde eylem yapan SNAP üyeleri
Geçen hafta Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde eylem yapan SNAP üyeleri

İki örgüt Vatikan‘da çalışan ve çalışmış kişilerden eski ve yeni cinsel taciz vakalarını yetkililere ihbar etmeleri istedi.

Amerikan Anayasal Haklar Merkezi (The Center for Constitutional Rights) adlı örgütle cinsel taciz mağdurlarını temsil eren bir dernek (Survivors Network of those Abused by Priests, SNAP) dün, Roma’da, ortak bir basın toplantısı yaptı.

İki dernek yetkilileri cinsel taciz ve tecavüz olaylarını örtbas etmekle suçladıkları Papa Benedict ile üst düzey kilise yetkilileri hakkında kanıt toplamaya çalışıyor. Hedef Papa ve diğer yetkililer hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde dava açmak.

Mağdurların derneği, geçen hafta Vatikan’ı mahkemeye başvurarak taciz ve tecavüz vakalarının çokluğu ve yıllarca sürmesinden yetkililerin ilgisizliğini sorumlu tutmuştu.

Papa Benedict Katolik Kilisesi’ni sarsan ve yıpratan seks skandallarıyla ilgili olarak resmen özür dilemiş ve başpiskopos ve piskoposlardan olayların tekrarlanmaması için yeni önlemler almalarını istemişti.

Taciz mağdurlarını temsil eden derneklerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurusunda cinsel tecavüz insanlığa karşı suç olarak niteleniyor. Başvuruda bağımsız devlet statüsündeki Vatikan'ın Başkanı Papa'nın yanı sıra, eski dışişleri Bakanı Kardinal Angelo Sodano, şimdiki Dışişleri Bakanı Tarcisio Bertone ve ideoloji sorumlusu Kardinal William Levada hakkında suç duyurusu yapıldı.

İnsanlığa karşı işlenen suçlara bakması içini kurulan Lahey'deki mahkemenin bu konuda yetkisi olup olmadığı açık değil. Mahkemeyle ilgili Roma Anlaşması'nı imzalayan 120 ülkeden şimdiye kadar sadece 60'ı anlaşmayı meclisinde onaylayarak mahkemeyi tanıdı. Tanımayan ülkeler arasında Amerika ve Vatikan da var.

XS
SM
MD
LG