Erişilebilirlik

Çinliler Birayı 5 Bin Yıl Önce Keşfetmiş


Bira, Uzakdoğu ülkelerinde en çok tüketilen içeceklerden biri.
Bira, Uzakdoğu ülkelerinde en çok tüketilen içeceklerden biri.

Yeni bir araştırma, Çinliler’in 5 bin yıl önce de bira ürettiğini ortaya koydu. Amerikalı ve Çinli araştırmacılar, 5 bin yıl öncesine dayanan bira imalat teçhizatının yanı sıra antik bira hammaddelerinin kalıntılarına rastladı.

Yeraltı mağaralarında bulanan malzemeler, Çin’de ilk bira üretimi konusundaki tahminleri binlerce yıl geriye attı. Çin’de bira üretimiyle ilgili ilk yazılı kaynaklar Şhang Hanedanı dönemine ait. Shang, Çin’e milattan önce 1250 ile 1046 arası hükmetmiş bir hanedan.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan makalede araştırmacılar, bulunan bira imalat teçhizatında boz darı, arpa, gözyaşı otu, frenk arpası ve bir tür yumru köke rastlandığını belirtti.

Öğrenilenler, Çinliler’in o günlerde bira üretimi için, bugünden çok farklı olmayan yöntemler kullandığını ortaya koyuyor.

Pennsylvania Üniversitesi biyo-moleküler arkeoloji profesörü Patrick McGovern, eski insanların da bugün bira üreticilerinin kullandığı yöntemleri kullandığını belirtiyor. Uzman, “Antik mayalı içkilerin Indiana Jones’u” olarak tanınıyor.

Kazı yerinde arpaya rastlanması şaşırtıcı. Arpanın Çin’de bundan bin sene sonrasına kadar olmadığı düşünülüyordu. Arkeologlar, arpanın Çin’de özellikle bira üretimi için getirilmiş olabileceğini düşünüyor.

Araştırmanın lideri Stanford Üniversitesi profesörü Jiajing Wang, Fransız Haber Ajansı’na verdiği söyleşide bu dönemde üretilen biranın biraz ekşi, biraz da tatlı olabileceğini belirtti.

Araştırmacı ekşiliğin tahılların mayalanmasından, tatlılığın da köklerden geleceğini ifade etti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG