Erişilebilirlik

Çinli İnsan Hakları Eylemcisi Amerika Korumasında


Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliği
Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliği

Merkezi Amerika’da bulunan örgüt, eylemcinin durumu hakkında iki ülke arasında görüşmeler yapıldığını da bildirdi.

ChinaAid Başkanı eski Tiananmen Meydanı eylemcilerinden Bob Fu, durumu Amerikan insan hakları diplomasisi için çok önemli bir dönüm noktası olarak niteledi.

İki yıldır hukuki gerekçe olmadan ev hapsinde tutulan ve kimseyle görüşmesine izin verilmeyen Çen, Şandong’taki evinin çevresinde çok sayıda polis bulunmasına rağmen geçen Pazar günü ortadan kaybolmuştu. Ancak eşi, kızı ve annesi hala polis kuşatması altındaki evde bulunuyor.

Yokluğu Perşembe günü orta çıkan Çen Pekin hükümetinin zorunlu tek çocuk politikasının nasıl siyasi amaçlara alet edildiğini ortaya çıkarmasıyla tanınıyor.

Gözleri görmeyen insan hakları savunucusu, arazilerine zorla el konulan köylülere akıl verdiği için yerel yetkililerin tepkisini çekmiş ve 2006 yılında "trafik akışını” engellediği iddiasıyla dört yıl hapse mahkûm olmuştu.

Cezasını çekmesine rağmen o zamandan beri evinde hapis tutulan eylemci köy yetkililerinin talimatıyla defalarca dövüldüğü söylüyor.

Görme engelli olduğu için “kör avukat” takma bilinen Çen’in nerede olduğu hala kesin olarak bilinmediği gibi Amerika da yorum yapmayı reddediyor.

Eylemcinin arkadaşı Hu Jia, Çen’in, Pekin’de, Amerikan Büyükelçiliğinde bulunduğunu sandığını söyledi. Haber doğru ise olayın Washington ve Pekin arasında diplomatik krize yol açması mümkün.

Bazı uzmanlar Çen’in ortadan kaybolmasının salıverilmesi için çok çaba harcayan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un gelecek hafta Çin'e yapacağı ziyaret öncesine rastlamasına dikkate çekiyor.

Bu uzmanlara göre Çin hükümetinin, daha önce birkaç kez yaptığı gibi, avukat Çen’in Bayan Clinton ile birlikte ülkeden ayrılmasına izin vermesi mümkün.

XS
SM
MD
LG