Erişilebilirlik

Çin’le Ticaret Savaşından Apple da Etkilendi


Apple’ın bin dolarlık iPhone’u ABD’yle yaşanan ticaret savaşının etkisinde kaldı. iPhone, Çinli tüketici için erişilmesi zor bir ürün haline geldi.

Apple’ın CEO’su Tim Cook’un, Çarşamba günü Çin satışlarındaki öngörülemeyen yavaşlama nedeniyle 2018’in son çeyreğinin satış tahminini düşürdüğünü açıklaması döviz piyasalarını olumsuz etkiledi.

Apple’ın en önemli ürünü iPhone’un satışları sadece Temmuz-Eylül döneminde şirket gelirinin yüzde 60’ını oluşturuyordu. Apple hisselerinde Perşembe günü sabah saatlerinde yüzde dokuz düşüş yaşandı.

Çinli tüketiciye yönelik satışlarında ciddi düşüş açıklayan Ford Motor Co ve Tiffany & Co’nun ardından Çinli tüketicinin kaygılarından etkilenen şirketlere Apple da katıldı.

Çin 2018’de öngördüğü yüzde 6,5’lik ekonomik büyüme tahminiyle hala en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alıyor. Ancak Çin’in ABD’yle girdiği gümrük vergisi savaşı neredeyse 20 yıllık hızlı büyümesinin ardından otomobil ve emlak satışlarını olumsuz etkiliyor ve tüketici güvenini zedeliyor.

Akıllı telefon küresel satışının üçte birini Çin yapıyor. Çin’de talebin azalması Apple ve diğer akıllı telefon üreticilerini olumsuz etkiliyor.

IDC firmasının araştırmasına göre Çin’e akıllı telefon satışı bir yıl önceye oranla yüzde 10 azaldı. IDC’ye göre geçen yıl Çin’den yapılan satın alımların 2016’ya göre yüzde 8 ila 9 oranında azalması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG