Erişilebilirlik

Çin'in Nijerya'daki Petrol Yatırımları 16 Milyar Dolara Ulaştı


Çin’in Nijerya’daki petrol endüstrisine yaptığı yatırım 16 milyar dolara ulaştı. Açıklama, Nijerya Ulusal Petrol Şirketi’nden yapıldı. Her ne kadar bu yatırım memnuniyetle karşılansa da uzmanlar, Nijerya'daki petrol endüstrisinin şeffaflıktan yoksun olduğunu vurguluyor. Bir diğer kaygı da petrol endüstrisine yapılan bu yatırımların yenilenebilir enerji yatırımlarını yavaşlatması.

Nijerya Ulusal Petrol Şirketi yetkilileri, Çin’in üçüncü büyük ulusal petrol şirketinin üst düzey yöneticisinin bu ay Nijerya’ya yaptığı ziyarette yatırımların daha da arttırılması çağrısında bulundu.

Nijerya Afrika'nın en büyük petrol üreticisi

Nijerya Ulusal Petrol Şirketi Direktörü Mele Kyari, Çin Ulusal Offshore Petrol Şirketi’ne yatırımlarından dolayı teşekkür etti ve yatırımların devam etmesini istedi. Kyari, Çin’in yaptığı yatırımların 16 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Afrika’nın en çok petrol üreten ülkesi Nijerya, günde 2 milyon varil petrol üretiyor ve 2023 itibariyle üretimini 3 milyon varile çıkarmayı hedefliyor. Öte yandan uzmanlar, Çin’in kendi petrol üretimi azalırken 2023 itibariyle petrol ihtiyacının yüzde 80’ini ithal etmek durumunda kalacağını belirtiyor.

Çin 2005 yılından bu yana Nijerya’da petrol üretimi yatırımları yapıyor. Çin Ulusal Offshore Petrol Şirketi Başkanı Lu Yan Ji, günlük 800 bin varil üretim yaptıklarını, bunu 1.2 milyon varile çıkarmak istediklerini ve bu konuda Nijerya petrollerinin kendilerine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Hırsızlık ve yolsuzluklar üretime zarar veriyor

Ancak Nijerya’daki iç karışıklıklar ve petrol sahalarındaki hırsızlıklar bu hedeflere ulaşılması konusundaki kaygıları arttırıyor. Özellikle petrol sahalarında sık sık yaşanan yangınlar da ülkenin petrol üretimini ciddi şekilde aksatıyor.

Bir diğer mesele, petrol endüstrisindeki şeffaflık sorunu. Nijerya Ulusal Petrol Şirketi’yle ilgili devam etmekte olan çok sayıda yolsuzluk davası bulunuyor. Nijerya Devlet Başkanı Muhammedu Buhari, halen petrol bakanı ataması yapmadı.

Çin’in yaptığı 16 milyar dolarlık yatırımın nasıl ve ne kadarının petrol yatırımlarına gideceğinin tartışma konusu olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar genel yapı nedeniyle Çin’in bunu takip edemeyeceğini söylüyorlar.

Petrol gelirleri Nijerya bütçesinin yüzde 75’ini teşkil ediyor. Ancak bu gelirler konusundaki tartışmalar son bulmuyor. Bazı uzmanlar Nijerya’nın artık petrole olan bağımlılığını azaltarak yenilenebilir enerji alanına yatırımlarını arttırması gerektiğini dile getiriyor.

Bu tartışmalar sürerken Nijerya’nın ve Afrika kıtasının en zengin işadamlarından biri olan Aliko Dangote, Lagos’a Afrika’nın en büyük petrol rafinerisini inşa etmeyi sürdürüyor. Rafineri faaliyete girdiğinde Nijerya’nın petrol işleme kapasitesini iki katına çıkaracak. 9 milyar dolara mal olan rafinerinin 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG