Erişilebilirlik

Çin'in İlk Uçak Gemisi Deneme Seferinden Döndü


Çin'in yeni uçak gemisi
Çin'in yeni uçak gemisi

Çin’in ilk uçak gemisi, deneme seferini tamamlayarak ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanına geri döndü.

İngilizce yayınlanan Shanghai Daily gazetesinin haberine göre yeni uçak gemisi, dün sabah kutlamalar eşliğinde Dalian limanına çekildi. Haberde güvertedeki silahların üzerinin örtüldüğü belirtildi.

Çin eski adı Varyag olan tamamlanmamış bu eski uçak gemisini 1998’de hurda halinde Ukrayna’dan satın almıştı. Türkiye ise 1936’da imzalanan Montrö Sözleşmesi’ne aykırı olabileceği gerekçesiyle üç yıl boyunca Varyag’ın Boğazlar’dan geçişine izin vermedi. Çin hükümetinin Türkiye’ye Varyag’ı uçak gemisi değil ama eğlence gemisi haline getirme konusunda söz vermesi üzerine, gemi yüzer kütle halinde kılavuz gemilerin eşliğinde boğazlardan çekilmişti.

Çin’in ilk kez bir uçak gemisi sahibi olması, Güney ve Doğu Çin denizlerinde gerginliği arttırmış durumda.

Amerikan hükümetiyse yeni uçak gemisiyle ilgili olarak Çin hükümetini şeffaf davranmamakla eleştirdi.

Varyag’ı uçak gemisi yapmayacağı yönünde yalan teminatlar vererek Boğazlar’dan geçirtmeyi başaran Çin hükümeti, sahip olduğu ilk uçak gemisini bu kez askeri değil ama yalnızca bilimsel araştırma ve eğitim amaçlı kullanacağını öne sürüyor. Pekin hükümeti ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olup da uçak gemisi olmayan tek ülke olduğuna işaret ediyor.

Bölgesel gerginliğin artması üzerine Amerika Nimitz sınıfı iki nükleer uçak gemisi George Washington ve Ronald Reagan’ı bölgeye yolladı. Normalde Japonya’da demirli bulunan George Washington Vietnam’a ulaştı. Gemi, bölgede birkaç ülkeye daha “iyi niyet misyonu” çerçevesinde ziyaretlerde bulunacak.

Ronald Reagan ise Cuma gününden bu yana Hong Kong’da bulunuyor. İki uçak gemisi de halk ziyaretlerine açık tutuldu.

Tayvan hükümetiyse, Çin’in yeni geliştirdiği uçak gemisine karşılık, uçak gemilerini hedef alabilecek bir füzeyi kamuoyuna tanıttı.

XS
SM
MD
LG