Erişilebilirlik

Çin’den Türkiye’ye Protesto


Çin Uygurlu halk ozanı Abdurrehim Heyit’in tutuklu olduğu sırada öldüğü yönündeki iddiası nedeniyle Türkiye’yi protesto etti.

Çin, Heyit’le ilgili yayınladığı videonun halk ozanının yaşadığını ve sağlığının iyi olduğunu kanıtladığını savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, videonun Türkiye’nin açıklamasının “anlamsız yalan” olduğunu gösterdiğini belirtti.

Sözcü, “Türk tarafı sorumsuzca çok kötü hata yaptı. Buna güçlü şekilde itirazımızı ifade ediyoruz” dedi. Çin, konuyla ilgili olarak resmi şikayet dilekçesi sundu ve Türkiye’ye elde ettiği bilginin kaynağını açıklaması çağrısında bulundu.

Heyit’in bir şarkısı nedeniyle 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtiliyordu.

İki ülke arasındaki anlaşmazlık Pekin ve Ankara’nın sahip olduğu güçlü ekonomik ilişkiye ters görünüm sergiliyor. Türkiye bazı önemli altyapı projelerinde Çin’in finansmanına bel bağlıyor. Çin de Türkiye’yi İpek Yolu Projesi’nde ekonomik etkisini genişletmek için önemli bir bağlantı olarak görüyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, Çin’in gelişigüzel 1 milyondan fazla Uygurlu’yu kamplarda tuttuğunun sır olmadığını belirtmiş ve Müslüman toplumunun sistematik asimilasyonla karşı karşıya olduğunu kaydetmişti.

Çin Uluslararası Radyosu’nun yayınladığı görüntülerde Heyit, çeşitli suçlardan soruşturulduğunu, sağlığının iyi olduğunu ve işkenceye maruz kalmadığını belirtmişti.

Söz konusu kaydın gerçekliği sorgulanırken, Çin Dışişleri Bakanlığı kaydın gerçekliğinin doğrulandığını savunmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG