Erişilebilirlik

Çin’de Yeni Liderler Görevi Teslim Alıyor


Çin’in dört bir yanından binlerce delege, Ulusal Halk Kongre’sinin yıllık oturumuna katılmak için Pekin’de bir araya geldi. 13 gün sürecek oturumda, Çin’in yeni Cumhurbaşkanı ve Başbakanı görevi devralacak.

Görevi bırakmaya hazırlanan Başbakan Wen Jiabao, parlamentonun açılış oturumunda, hükümetin çalışma durumuyla ilgili son konuşmasını yaptı. Başbakan, Çin’in önündeki en zorlu görevlerin ülkedeki dengesiz ekonomik büyümeyi ve gelir uçurumunu düzeltmek olduğunu söyledi.

Wen, ekonomik büyümenin doğal kaynakların ve çevrenin korunmasıyla sürekli bir çatışma içinde olduğunu belirtirken, kentsel ve kırsal bölgeler arasında görülen kalkınma ve gelir farklılıklarının çok büyük olduğunu da sözlerine ekledi.

Çin’de bu yılki ekonomik büyüme hedefinin geçen yılki gibi yüzde 7,5 olduğunu söyleyen Başbakan Wen, hükümetin enflasyonu düşürmek için mücadele edeceği sözünü verdi. Wen ayrıca, savunma harcamalarının yüzde 11 oranında artırılacağını vurguladı.

13 günlük parlamento oturumu sırasında, Çin Kommünist Partisi lideri Xi Jinping Cumhurbaşkanlık görevini resmi olarak Hu Jintao’dan teslim alacak. Wen’den boşalan başbakanlık koltuğuna ise Li Kegiang oturacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG