Erişilebilirlik

Çin’de Skype Yasaklanıyor


Çin’de Skype Yasaklanıyor
Çin’de Skype Yasaklanıyor

Çin izinsiz faaliyet gösteren internet telefon servislerinin kapatılacağını açıkladı.

Pekin hükümetinin kararı, Skype gibi çok ucuz servis sağlayan yabancı telefon hizmetlerinin sona ereceği anlamına geliyor.

Sanayi ve İletişim Bakanlığı’nın web sitesinde, yasağın ne zaman yürürlüğe gireceği ve cezanın ne olacağı belirtilmiyor.

Çin’de şu anda yasal olarak internet üzerinden iki devlet şirketi, Çin Telecom ve Çin Unicom sadece 4 şehirde telefon hizmeti verebiliyor.

Pekin Üniversitesi İletişim Profesörlerinden Kan Kaili kararın devlet şirketlerini korumayı amaçladığı görüşünde. Profesör Kan, karardan en çok Skype’ın ucuz telefon hizmetini kullanan Çinliler’in zarar göreceğini söyledi.

Skype kararla ilgili yorumda bulunmazken, yasağın şirketin bilgisayardan bilgisaraya ücretsiz telefon servisini de kapsayıp kapsamayacağı henüz bilinmiyor.

Çin’de internet kullanan kişilerin sayısı son bir yıl içinde yüzde 20 oranında artarak 450 milyona çıktı. Araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 30’u internet kullanırken bu oran Çin’de yüzde 34.

Petin hükümetinin İnternete ağır sansür uygulaması içte ve dışta eleştirilere yol açıyor. Çinli yetkililer ise sansürü savunuyor.

XS
SM
MD
LG