Erişilebilirlik

Çin'de 'Hong Kong'a Müdahale Edilsin' Çağrıları Yükseliyor


Çin devlet medyasında Hong Kong’da devam eden protestoların bastırılması konusunda Pekin hükümetine çağrılar yer alıyor.

Hong Kong’ta 10 hafta önce suçlu ve şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıracak bir yasa tasarısının meclise gelmesiyle başlayan protestolar, tasarının geri çekilmesine rağmen devam ediyor.

Protestocular, özerk bir yönetime sahip olan ve denetimi 1997 yılında İngiltere’den Çin’e geçen Hong Kong’da daha fazla bağımsızlık çağrısı yapıyor ve kentin yöneticisi Carrie Lam’in istifa etmesini istiyor.

Son bir haftadır havalimanına taşan protestolar, Hong Kong havalimanında uçuşların aksamasına, zaman zaman da limanın kapatılmasına neden oluyor.

Öte yandan havalimanındaki protestocuların dün bir Çinli gazeteciyi tartaklaması ve Çin ajanı olmakla itham etmesi, Çin’de tepkilerin daha da artmasına neden oldu. Gazeteci Fu Guohao, elleri başının üzerinde bağlı halde tartaklanırken “Hong Kong polisini destekliyorum” şeklinde bağırdığı görüntülerinin yayınlanması üzerine ülkede adeta ulusal kahraman ilan edildi.

Çin Komünist Partisi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesi, Hong Kong’da durumun artık kritik bir noktaya ulaştığı yorumunu yaptı. Gazete “Şiddet olaylarını durdurmak ve düzeni yeniden sağlamak için hukuk kılıcını kullanmak Hong Kong için son derece önemli bir hale geldi” yorumunda bulundu.

Bir başka gazete Çin Günlüğü de Pekin yönetimine kararlı biçimde Hong Kong meselesine çözüm üretme çağrısında bulundu.

Çin’de sosyal medyada da çok sayıda kişi Pekin yönetimine Hong Kong’daki olaylara müdahalede bulunma çağrısı yapıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG