Erişilebilirlik

Çin’de Her Yıl 4,000 İdam


Çin’de Her Yıl 4,000 İdam
Çin’de Her Yıl 4,000 İdam

İnsan hakları alanında çalışmalar yapan vakıf, Pekin hükümetinin ölüm cezasını azaltma yolunda önemli adımlar attığını ama yine de dünyada en çok insan idam eden ülke olmayı sürdürdüğünün duyurdu.

Vakfın Çin’deki resmi ve gayri resmi kaynaklardan derlediği bilgilere göre, idam sayısı son 5 yıl içinde 8,000’den 4,000’e düştü.

Dui Hua vakfı, açıklamasında, rakamların azalmasından ötürü Çin hükümetini kutlarken, yargı, ceza ve infaz sürecinin daha şeffaf olması çağrısında bulunuyor.

Vakfa göre Çinliler ne kadar çok insanın ne kadar basit suçlardan idam edildiğini bilse ölüm cezasının tümüyle kalkması bile mümkün.

Pekin hükümeti, 2007 yılında idamlık suç sayısını 68’den 55’e indirmiş ve Anaya Mahkemesi’ne cezaları gözden geçirme yetkisi vermişti. Resmi istatistiklere göre mahkeme idam cezalarının yüzde 90’unu onaylıyor.

İdamlık suçların azalmasına rağmen uyuşturucu madde kaçakçılığı, rüşvet ve yolsuzluk gibi suçlardan hüküm giyen kişilere hala ölüm cezası verilmesi yerli ve yabancı insan hakları derneklerin tarafından eleştiriliyor.

mikta

XS
SM
MD
LG