Erişilebilirlik

Çin’de Asgari Ücrete Zam


Çin’de Asgari Ücrete Zam
Çin’de Asgari Ücrete Zam

Pekin hükümeti başkentte asgari ücrete yüzde 20 oranında zam yaptı.

1 Ocak Cumartesi gününden itibaren Pekin’de asgari ücretle çalışanların aylığı bin 160 Yuan, başka bir deyişle 273 TL olacak.

Gelir eşitsizliğinin artmasından kaygı duyan merkezi hükümet ve yerel yönetimler, toplumsal karışıklıkları önlemek için sık sık asgari ücrete zam yapıyor.

Çin’de yıllık enflasyon oranı yüzde 5’te seyrederken, yiyecek fiyatları son bir yıl içinde yüzde 12 oranında arttı. Hükümet faiz oranlarını arttırarak ve başka yollarla enflasyonu kontrol altında tutmaya çalışıyor.

Bu arada Çin Komünist Partisi’nin en güçlü organı Politbüro, başta yolsuzluk olmak üzere halkın şikayetlerinin daha derin soruşturulmasını istedi. Resmi Xinhua ajansının haberine göre, Politbüro’nun bağlı olduğu parti merkez komisyonunun bugünkü oturumuna Devlet Başkanı Hu Jintao da katıldı. Toplantıda, özellikle inşaat projeleri ve devlet dairelerine araç satın alımında yolsuzluğun önlenmesi üzerinde durulduğu bildiriliyor.

Çin ekonomisi tahminlerin çok üzerinde büyümeye devam ederken, yeni zenginlerin kaynağı belirsiz servetleri ve yetkililere tanınan lüks makam araçları gibi ayrıcalıklar halkın şiddetli tepkisine yol açıyor.

XS
SM
MD
LG