Erişilebilirlik

Çin Yavaşlarken ABD Ekonomisi İyiye Gidiyor


Şanghay'da bir İtalyan lüks giyim mağazası
Şanghay'da bir İtalyan lüks giyim mağazası

Dünyada piyasalar Amerikan Merkez Bankası’nın faiz oranları ile ilgili kararlarını yakından izlerken Çin ekonomisindeki büyüme son 25 yılın en düşük seviyesine düştü. Ancak Asya Kalkınma Bankası, Çin’deki yavaşlamanın küresel etkisinin Hindistan ve Endonezya’daki hareketlilik sayesinde yumuşak olacağını açıkladı.

Amerika’da enflasyonda da az bir yükseliş görülse de bu oran hala ABD Merkez Bankası FED’in faiz arttırma için hedeflediği yıllık oran yüzde 2’nin altında.

Amerikan Çalışma Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre Şubat ayında ekonomide enflasyon yüzde 0,2 artış gösterdi. Düşen Amerikan petrol fiyatları ve artan tasarruf oranları tüm ekonomiye etki ederek fiyatların düşük kalmasına neden oldu.

Sağlıklı enflasyon oranını yüzde 2 olarak belirleyen FED, ekonomik amaçlarının tam istihdam ve fiyat istikrarı olduğunu belirtiyor.

FED Başkanı Janet Yellen, gelen bazı zayıf ekonomik verilerin faiz artırımı için öne sürülen gerekçeleri geçersiz kıldığını ancak mevcut kırılganlığın geçici olacağını savunuyor.

Yellen, kendisinin ve meslektaşlarının ekonomideki zayıf verilerin geçici nedenleri olduğunu düşündüklerini ve istihdamın düzelmesiyle enflasyonun orta vadede istedikleri yüzde 2 seviyesine çıkacağını söylüyor.

PNC Bankası’ndan ekonomist Gus Faucher da gelecek iki ay içinde enflasyonun yüzde 2’nin üzerine çıkmasını bekliyor ve FED’in de sene ortasında faizleri arttıracağını düşünüyor.

Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı bir rapor da aşırı düşük faiz oranlarının artık gerekli olmadığına destek çıkar nitelikte. Veriler Amerika’da yeni ev satışlarının Şubat ayında son yedi senenin en yüksek seviyesine çıktığını gösteriyor. Eğer bu hız devam ederse 2015 sene sonuna kadar 539 bin ev el değiştirebilir.

Çin yavaşlıyor

Asya Kalkınma Bankası’ndan gelen açıklamalar ise beklentilerin olumlu olduğu yönünde. Çin ekonomisinin büyümesi yavaşlarken Hindistan ve Güneydoğu Asya ekonomileri hız kazandı.

Çin’in kalkınma hızı son 25 senenin en düşük seviyesine düşerken, Amerikan ekonomisinin toparlanması, Hindistan’ın büyümesi ve düşük petrol fiyatları küresel ekonomi için olumlu göstergeler olarak görülüyor.

Asya Kalkınma Bankası Baş Ekonomisti Şang-Jin Wei Hong Kong’da yaptığı bir basın toplantısında bu sene ve 2016 için Asya’da ekonomik büyümenin yüzde 6,3 olmasının beklendiğini belirtti ve bunu özellikle Hindistan ve Endonezya’daki gelişmeye bağladı. Uzman, Hindistan’daki para politikası reformlarının ve düşük emtia fiyatlarının enflasyonu da düşük tuttuğunu ekledi.

Düşük petrol fiyatları bölge ülkelerinin yakıt sübvansiyonlarına son vermesine olanak sağladı. Bu da bütçelerin rahatlamasına neden oldu ve sosyal harcamaların artmasına neden oldu.

Rusya’daki ekonomik durgunluk ve düşük petrol fiyatları nedeniyle Orta Asya ülkeleri ise ekonomik durgunluk yaşıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG