Erişilebilirlik

Çin ve Rusya’dan Akdeniz’de Tatbikat


Çin ve Rusya, bu hafta Akdeniz’de ortak deniz tatbikatı yapıyor. Bazı güvenlik uzmanlarına göre, iki ülkenin savunma işbirliğini arttırması ABD’nin bölgedeki üstünlüğünü dengeleme çabasının işareti olabilir

Rusya Savunma Bakanlığı, bir hafta sürecek tatbikata Rus donanması ve Çin Halk Cumhuriyeti deniz kuvvetlerinden toplam 10 savaş gemisinin yer aldığını söyledi. Çin Savunma Bakanlığı da, ortak deniz tatbikatının güvenlik, navigasyon, eskort misyonları ve yangın söndürme çalışmaları üzerine yoğunlaşacağını bildirdi.

Rus Donanması’ndan Koramiral Alexander Fedotenkov, bu tür tatbikatların amacının “denizde yaşanan yeni zorluklar ve tehditlere karşı donanmalar arasındaki karşılıklı anlayışı ve işbirliğini güçlendirmek” olduğunu söyledi. Koramiral Fedotenkov, Rusya donanmasını tatbikat komutanı olarak görevlendirildi.

Rus-Çin tatbikatı, NATO ve müttefiklerinin Avrupa’da başlattığı tatbikatla eş zamanlı başladı.

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoly Antonov, “Savaş tatbikatları herhangi üçüncü bir ülkeye karşı yapılmıyor ve herhangi siyasi amacı da yok” dedi.

Eski ABD Savunma Bakanlığı müsteşar yardımcısı Jeffrey Bialos Amerika’nın Sesi’ne, Çin’in askeri tatbikatları stratejik seçeneklerini açık tutabilmek maksadıyla yapabileceğini söyledi. Bialos, “Belki de Çin bu tatbikatla hem Amerika’yı dengelemeyi hem de her iki tarafta varlık gösterebilmeyi amaçlıyordur” dedi. Ancak Bialos, bunu söylemek için daha erken olduğunun da altını çizdi.

Eski Japonya Savunma Bakanı Satoshi Morimoto, Çin ve Rusya’nın, yaptıkları ortak tatbikatla kendilerini siyasi olarak Amerika’nın karşısında konuşlandıracaklarını söyledi. Morimoto ayrıca, “bu tatbikatların içeriğine baktığınızda, her iki ülke donanmalarının yeteneklerini ve aynı ekipmanı kullanmadaki işbirliğini arttırmayı ve üçüncü bir ülkeyi de tatbikata davet etmeyi amaçladıklarını görürsünüz,” dedi.

Ancak Hudson Enstitüsü’nden Siyasi-Askeri Analiz Merkezi Direktörü Richard Weitz, Amerika’nın Sesi’ne, Pekin ve Moskova’nın savunma harcamalarını artırmalarına rağmen giderek daha fazla askeri müttefik olmaya başladıklarını söyledi. Richard Weitz, Doğu Çin’de yaptıkları tatbikatların giderek daha da sağlam hale dönüştüğünü ancak bu tatbikatların Amerika’nın Japonya veya diğer NATO müttefikiyle yapabileceği tatbikatlar kadar derin olamayacağını söyledi. Weitz, Çin ve Rusya’nın askeri operasyonlarını herhangi askeri bir kapasitede denemediklerini de sözlerine ekledi.

Uzmanlar, Rusya’nın Çin’le hem ekonomik hem de askeri işbirliğini arttırdığının altını çiziyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çinli meslekdaşı Xi Jinping, Rusya’da İkinci Dünya Savaşı’nı anma töreni sırasında büyük bir ekonomik anlaşmaya imza attılar. Aynı törende Çinli askerler de Kızıl Meydanı’ndaki yürüyüşe katıldı. Çin aynı zamanda, İkinci Dünya Savaşı’nı anmak için Eylül ayında gerçekleştirmeyi planladığı askeri geçit törenine Rus birliklerini davet etti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG