Erişilebilirlik

Çin ve Amerika Ticaret Savaşlarına Karşı Yol Haritasını Tartışıyor


Amerika Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping son olarak Arjantin'deki G20 zirvesinde bir araya geldi
Amerika Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping son olarak Arjantin'deki G20 zirvesinde bir araya geldi

Çin ve Amerika’nın yürütmekte oldukları ticari ilişkilere yönelik görüşmelerin yol haritası konusunda, Çinli ve Amerikalı yetkililer telefonda görüştü. Görüşmenin tarafları Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Liu He, Amerika Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Odası Temsilcisi Robert Lighthizer oldu.

Çin Ticaret Bakanlığı, üçlü telefon görüşmesine ilişkin kısa bir bilgilendirme notu paylaştı. Telefon görüşmesinin daha önceden planlanmış olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, “Her iki tarafta ülkelerin liderleri tarafından üzerinde uzlaşı sağlanan konuların yürürlüğe girmesine dair görüş alışverişinde bulundu ve ileriye dönük olarak sonraki ekonomik ve ticari münasebetlerle ilgili çalışmalara dair yol haritası konusunda ilerleme sağlandı” ifadeleri yer aldı. Ancak yol haritasına dair bir ayrıntı paylaşılmadı.

Bu ayın başlarında Arjantin’deki G20 zirvesinde görüşen ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 1 Ocak tarihi itibariyle Amerika’nın 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine getireceği yüzde 15’lik ek verginin ertelenmesi konusunda uzlaşıya varmışlardı.

Ticaret Odası Temsilcisi Lighthizer da 1 Mart tarihinde iki taraf arasında görüşmeler tamamlanana kadar Amerika’nın yeni bir gümrük vergisini uygulamaya sokmayacağını söylemişti. Trump ve danışmanları arasında devam eden tartışmalardan çıkan son tarih 1 Mart olmuştu.

Çin Devlet Başkanı Xi’nin ekonomi başdanışmanı Liu, Harvard Üniversitesi'nde eğitim almış bir kişi ve Çin adına görüşmeleri o yürütüyor.

Dünya piyasaları Amerika’nın Çin’le arasındaki ticaret açığı ve Çin’in Amerika’dan teknoloji çaldığına dair iddialar ve iki ülke arasındaki ticaret gerginliği nedeniyle son derece huzursuz bir dönem yaşıyor.

Çinli telekomünikasyon devi Huawei şirketinin üst düzey yöneticisinin de Kanada’da gözaltına alınmış olması iki ülke arasındaki ticari gerginliğe dair kaygıları daha da arttırdı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG