Erişilebilirlik

'Çin Uygur Sorununu Kabullenmeli'


Rabia Kadir: 'Çin Uygur Sorununu Kabullenmeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:21 0:00
Linki indirmek için
Uygurlar ve Han Çinlileri arasında çıkan şiddet olaylarında yüzlerce kışının hayatını kaybettiği Doğu Türkistan’da 2009 yılından bu yana göreceli bir sessizlik hakimdi. Ancak bölge son haftalarda yeniden şiddet olaylarına sahne oluyor.

Çin medyasına göre geçen ay sonlarında Turpan’da “eli bıçaklı bir terör çetesinin” polise saldırdığı, daha sonra da Hotan’da motosikletli bir çetenin polis karakoluna saldırdığı iddia edildi. Bu saldırganların çoğu polis tarafından öldürüldü. Ancak saldırganların kim olduğu, neden polise saldırdığı, niye terörist diye tanımlandığı ve neden sadece bıçaklı olmalarına rağmen birçoğunun öldürüldüğü anlaşılamadı.

Olaylar Pekin hükümetinin kontrolü altındaki devlet medyası tarafından tek yanlı aktarıldığı için bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor. Bölgeden kısıtlı da olsa haber alanlardan biri de Amerika’da sürgünde yaşayan Uygur lideri Rabia Kadir.

Rabia Kadir ve Uygur Amerikan Derneği’nden Ömer Kanat, Amerika’nın Sesi stüdyolarına konuk oldu ve Alparslan Esmer’ın bölgedeki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG