Erişilebilirlik

Çin Üretimi Olimpiyat Formaları Tartışma Yarattı


2012 Yaz Olimpiyatları’na katılacak Amerikalı sporcuların formalarının Çin’de imal edilmesi Amerikan Kongresi’ndeki politikacıların eleştirilerine uğradı. Bu tepkiler özellikle ayakkabı ithalatında gümrük vergilerini azaltmayı öngören Trans-Pasifik İşbirliği Anlaşması’nın geleceğini de olumsuz etkiledi.

Formaların Çin malı olduğunun anlaşılmasından sonra, ucuz işgücü çalıştıran ülkelere uygulanan gümrük tarifelerinin korunması yolunda baskılar da arttı.

Temsilciler Meclisi Üyesi Michael Michaud, Endonezya, Çin gibi ülkelerden gelen ayakkabılara uygulanan %8 ila %37 arasındaki gümrük vergilerinin korunmasını istiyor. Michaud’u en çok kaygılandıransa Trans-Pasifik Anlaşması’na katılmak isteyen Vietnam.

Michaud, "Ne zaman bir ticaret anlaşması görüşmeye açılsa, benim için önemli olan, taraf olmak isteyen ülkelerin durumunu belirlemektir. Çevreyi koruyorlar mı, işgücünü ucuza mı çalıştırıyorlar, para birimlerini manipüle mi ediyorlar, bunları bilmek lazım," diyor.

Michael Michaud’un temsil ettiği Maine eyaletinde 900 kişi çalıştıran üç spor ayakkabı fabrikası var. New Balance firmasının Yöneticisi Rob DeMartini çalıştırdıkları işçilerin saat başına 20 dolar ücret aldıklarını, gelişmekte olan ülkelerde ücretin 5 doların altında olduğunu söylüyor: "Sadece ücretler arasındaki uçurum belirleyici değil, biz hala %25 oranında kar elde edebiliyoruz. Önemli olan daha verimli üretim yapabilmek."

Ancak DeMartini, gümrük tarifeleri kaldırılırsa tüm Amerikalı ayakkabı üreticilerinin üretimi ülke dışına taşımak zorunda kalacaklarını söylüyor. Bu da milli takım formalarının ileride de dışarıda üretileceği anlamına geliyor.

Çin Üretimi Olimpiyat Formaları Tartışma Yarattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG