Erişilebilirlik

Çin: Tiananmen Olayı İntihar Saldırısı


Tiananmen Meydanının girişinde otomobil yanarken kaçışan Çinliler
Tiananmen Meydanının girişinde otomobil yanarken kaçışan Çinliler
Çin medyası Tiananmen Meydanındaki öldürücü otomobil kazasıyla ilgili olarak beş kişinin tutuklanmasının ardından “terörizme” karşı birleşik cephe çağrısında bulundu.

Pekin, Pazartesi günü meydana gelen olayın Uygurların yaşadığı Doğu Türkistan’dan gelen aşırı dincilerin düzenlediği bir intihar saldırısı olduğunu önesürüyor.

Çin polisi Çarşamba günü Usmen Hasan adlı kişinin annesi ve eşini taşıyan bir otomobili meydandaki kalabalığın içine sürdüğünü sonra ateşe verdiğini açıkladı.
Polis yanan aracın içinde benzin bidonu, bıçaklar, demir çubuklar ve üzerinde aşırı dinci yazılar bulunan bir bayrak bulduklarını da bildirdi.
Hasan ile birlikte saldırıyı planladıkları önesürülen beş kişi tutuklandı.

Komünist Parti ‘nin kontrolündeki Global Times gazetesi olaya karışanların hepsinin Uygur olduğunu bildirdi. Gazete olayın en büyük kurbanlarının Doğu Türkistan’da daha sıkı güvenlik önlemlerine maruz kalacak Uygurlar olacağı görüşünü savundu.

Resmi China Daily gazetesi ise saldırganların “tarihe kahraman değil katiller olarak geçeceğini” yazdı. Gazete saldırının istikrarı bozmak ve Çin’den ayrılacak bir Doğu Türkistan devleti kurma amacıyla düzenlendiğini de öne sürdü.

Sürgündeki Uygur gruplar Çin hükümetinin olayla ilgili açıklamalarını reddetti, Pekin’in Uygurlara uyguladığı baskıları haklı çıkarmak için terör eylemlerini büyüttüğünü bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG