Erişilebilirlik

"Çin Tayvan'a Saldırının Provasını Yapıyor"


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından Çin’in agresif tavırları devam ediyor. Tayvanlı yetkililer, Çin ordusuna ait uçaklar ve gemilerin son olarak ada ülkesine saldırının tatbikatını yaptığını söyledi.

Çin Pelosi’nin ziyaretinin ardından askeri tatbikatlara devam ederken diğer taraftan ABD’ye de tepki göstermeye devam ediyor. Son olarak Pekin yönetimi askeri ve iklim değişikliği konusunda ABD’yle diyalog kanallarını da kapattığını duyurdu.

Tayvan Savunma Bakanlığı yetkilileri, son düzenlenen tatbikatlar esnasında Çin uçakları ve femilerinin Tayvan Boğazı’nda Çin ve Tayvan arasında sınır kabul edilen bölgeyi ihlal ettiklerini söyledi. Son tatbikatta en az 4 füzenin Tayvan’ın başkenti Taipei üzerinden geçtiği belirtildi.

Blinken tepki gösterdi

Son açıklamalara ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da tepki gösterdi. Blinken, Çin yönetiminin davranışlarını “sorumsuzca adımlar” olarak niteledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD’nin bölgedeki müttefik ülkelerinin de Çin’in Tayvan’a karşı tavırları nedeniyle kaygılarını ilettiklerini, Washington’un yine de şu aşamada tansiyonu yükseltmekten kaçındığını belirtti.


Blinken’ın bu söylemine karşın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün düzenlenen bir basın toplantısında yine sert ifadeler kullandı. Yi, ABD Dışişleri Bakanı’nı yanlış bilgiler vermekle suçlarken “ABD’ye bir uyarıda bulunmak istiyoruz: Acele davranmayın ve daha büyük bir kriz yaratmayın” dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de yaptığı açıklamada, Çin’in bu söylemlere son vererek ve askeri tatbikatları sona erdirerek tansiyonu düşürme yoluna gitmesi gerektiğini söyledi. ABD yönetimi ayrıca Çin Büyükelçisi’ni de Beyaz Saray’a çağırarak Çin’in askeri tatbikatlarına dair kaygıları iletti.

Asya seyahati kapsamında Japonya’da Başbakan Fumio Kishida’yla biraraya gelen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de ziyaretinin Tayvan’ın statükosunda bir değişiklik amacı taşımadığını bir kez daha dile getirdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Çin’in Tayvan’a yönelik askeri tatbikatlarını en sert biçimde kınadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG