Erişilebilirlik

Çin ‘Siber Casusluk’ Suçlamasından Rahatsız


Çin, Obama yönetiminin beş Çinli ordu yetkilisini casuslukla suçlamasının ardından Amerika’ya nota verdi

Resmi Çin haber ajansı Xinhua’ya göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Zheng Zeguang, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Amerikan büyükelçisi Max Baucus’a, casusluk suçlamasının ikili ilişkilere büyük zarar verdiğini bildirdi.

Pekin hükümeti, Amerika Adalet Bakanlığı tarafından yapılan resmi suç duyurusunda iddia edilen casusluk suçlamasını reddediyor. Amerika, tarihinde ilk kez yabancı bir ülkeyi resmen siber casuslukla suçladı.

Amerikalı yetkililer Çin Halk Ordusu’nun belli bir biriminde çalışılan subayların çelik endüstrisi, nükleer ve güneş enerjisi firmaları hakkında siber saldırılar yoluyla gizli ticari bilgileri ele geçirdiğini iddia ediyor.

Adalet Bakanı Eric Holder, askeri casusların ticari sırları çalmasını şiddetle eleştirdi, bu yolla elde edilen bilgilerin Çin özel ve kamu şirketlerine haksız bir avantaj kazandırdığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı iddiaları “düzmece” olarak niteledi ve iki ülke arasında kurulan internet çalışma grubunu çalışmalarını askıya aldığını açıkladı.

Haklarında suç duyurusunda bulunan Çinli subayların Amerikan mahkemeleri tarafından yargılanıp yargılanmayacağı önemli bir tartışma konusu.

Eric Holder, “Çin’in yargı sistemimize saygı duyarak bu subayların mahkemeye çıkarılmasına izin vermesini bekliyoruz,” dedi.

Holder, Çinli siber casusların Alcoa, US Steel, Westinghouse, SolarWorld ve Allegheny gibi önde gelen Amerikan şirketlerini hedef aldıklarını söyledi. Casuslar çelik sendikasını da hedef aldı.

Beş casus zanlısı Wang Dong, Sun Kailiang, Wen Xinyu, Huang Zhenyu ve Gu Chunhui tam 31 ayrı suç işlemekle suçlanıyor. Bu suçların her biri en az 15 yıl hapis cezasını öngörüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG