Erişilebilirlik

Çin Kaddafi İle Silah Görüşmesini Doğruladı


Görüşmenin yapıldığı sanılan Pekin'deki Libya Büyükelçiliği
Görüşmenin yapıldığı sanılan Pekin'deki Libya Büyükelçiliği

Pekin hükümeti , Kaddafi’nin yardımcılarının Temmuz ayında Çinli silah fabrikatörleriyle isyancılara karşı gelişmiş silahlar satın almak için görüşmeler yaptığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Pekin’deki görüşmenin Çin hükümetinin bilgisi dışında gerçekleştiğini ve Kaddafi hükümetine silah satılmadığını söyledi.

Görüşmeyle ilgili haberler ilk kez geçen hafta bir Kanada gazetesinde çıkmıştı. Gazetenin muhabiri görüşmeyi anlatan belgeleri hükümet yetkililerinin oturduğu bir mahalledeki çöp kutusu içinde bulmuştu. Belgelerde Çin şirketlerinin Kaddafi’ye füze rampaları, tanksavar roketleri ve omuzdan ateşlenen füzeler dahil 200 milyon dolarlık silah satmayı önerdikleri belirtiliyor.

Belgelere göre şirketler, silahları Çin gibi Kaddafi’ye desteklerini kesmekte yavaş davranan Cezayir ve Güney Afrika gibi ülkeler aracılığıyla sevketmeyi de önerdi.

Bu tür silah silah satışları BM yaptırımlarının ihlali anlamına geliyor. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin’in Kaddafi hükümetine konan silah satışı yasağına sıkıya sıkıya bağlı olduğunu söyledi.

Silah görüşmelerinin doğrulanması Kaddafi döneminde Libya’nın petrol sektörüne milyarlarca dolar yapan Çin’in yeni Libya geçici hükümetiyle ilişkilerini olumsuz etkileyecek. Geçici hükümetin Kaddafi dönemindeki iş sözleşmelerine bağlı kalıp kalmayacağı belli değil. Ancak Ulusal Geçiş Konseyi, ayaklanmayı destekleyen ülkelerin şirketlerini tercih edeceklerini açıklamış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG