Erişilebilirlik

Çin'den Yabancı Gazetecilere Suçlama


Çin'den Yabancı Gazetecilere Suçlama
Çin'den Yabancı Gazetecilere Suçlama

Çin hükümeti, yabancı gazetecileri, demokrasi yanlısı gösteriler hakkında haberler yayınlayarak ülkede kasıtlı olarak huzursuzluk yaymakla suçladı. Çin, yeni medya yasaklarına uymayanların yasaların güvencesi altında olmayacağı uyarısında da bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Pekin’de sert bir havada geçen basın toplantısında, huzursuzluk yaratan gazetecileri koruyan yasalar olmadığına dikkati çekti. Sözcü, kuralları ihlal eden ve izinsiz gösterileri izleyen yabancı basın mensuplarının çalışma vizelerinin iptal edileceğini açıkladı.

Hafta başında Çin polisi yabancı gazetecileri, demokrasi yanlısı gösterilerle ilgili haberler konusunda koyulan yeni kısıtlamalara uymaya çağırdı.

Aralarında Amerika’nın Sesi’nin Pekin Büro Şefi’nin de olduğu en az 16 gazeteci, Pazar günü bir gösteri noktasında sivil ve resmi kıyafetli polis memurları tarafından tartaklandı. Görgü tanığı gazeteciler, Amerikalı bir gazetecinin aldığı ağır darbeler nedeniyle hastaneye kaldırıldığını aktardı.

Gazeteciler, internette yürütülen bir kampanyada gösteri yeri olarak belirlenen Pekin’in Wangfujing bölgesine gitmişlerdi.

Ancak gösteri yerinde protestocudan çok polis toplandı. Aynı durumun Şangay’daki gösteri noktasında da yaşandığı vurgulandı.

Perşembe günü bir açıklama yapan Çin Yabancı Gazeteciler Kulübü, ülkede görev yapan yabancı basın mensuplarının sistematik olarak güvenlik yetkililerince uyarıldığını bildirdi. Güvenlik kuvvetleri gazetecilerden izin almadan gösterilerle ilgili haber yazmamasını istiyor.

İnternet denetimini de gideren artıran Pekin hükümeti, mesleki paylaşım sitesi LinkedIn’e Çin’den erişimi de kısa bir süre engelledi. LinkedIn, üyelerinden birinin ‘Çin’de Yasemin Devrimi’ konulu bir tartışma forumu başlatmasından kısa süre sonra kapatıldı.

XS
SM
MD
LG