Erişilebilirlik

Çin Hükümeti Çen’in Yurt Dışına Çıkabileceğini Açıkladı


Chen Amerikan Büyükelçisi ile
Chen Amerikan Büyükelçisi ile

İki yıldır hukuki gerekçe olmadan Şandong’taki evinde hapis tutulan Çen, geçen hafta ortadan kaybolmuş ve daha sonra Pekin’deki Amerikan Büyükelçiliği’nde ortaya çıkmıştı.

Çen Pekin hükümetinin zorunlu tek çocuk politikasının nasıl siyasi amaçlara alet edildiğini ortaya çıkarmasıyla tanınıyor. Gözleri görmeyen ve resmi eğitimi olmayan insan hakları savunucusu, daha sonra arazilerine zorla el konulan köylülere akıl verdiği için yerel yetkililerin tepkisini çekmiş ve 2006 yılında "trafik akışını” engellediği iddiasıyla dört yıl hapse mahkûm olmuştu. Cezasını çekmesine rağmen o zamandan beri evinde hapis tutulan eylemci yetkililerinin talimatıyla defalarca dövüldüğünü söylüyor.

Çen’in Amerikan Büyükelçiliğe sığınması Washington ve Pekin arasında diplomatik krize yol açmış, resmi bir ziyaret için bu ülkede bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, insan hakları eylemcisinin ülkeden ayrılmasına izin verilmesini istemişti.

Görme engelli insan hakları eylemcisi dün telefonla Amerikan Kongresi’ne bağlandı ve canlı yayınlanan konuşmasında, milletvekili ve senatörlere Bayan Clinton ile görüşmek istediğini söyledi.

Çen, Çin’de hukuk eğitimine devam etmesine izin verileceği sözüne inanıp büyükelçilikten ayrılmış ancak daha sonra aile üyelerinin tehdit edildiğini söyleyerek okumak için yurt dışına çıkmak istediğini açıklamıştı.

Bayan Clinton kararı övdü ve Çinli yetkililerin tavırlarını değiştirmelerini olumlu bir adım olarak niteledi. Çen’e yakınlığıyla tanınan Guo Yuşan adlı bir eylemci, New York Üniversitesi’nin arkadaşına burs önerdiğini duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında eğitim yapmak isteyen diğer Çin vatandaşları gibi Çen’in de gerekli belgelerle resmi makamlara başvurabileceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG